Ostravská opera získala světové pěvecké hvězdy

Ostrava - Hvězdy světové opery - Nadine Secunde, Eva Urbanová a Gustavo Porta se na několik dní sjedou do Ostravy studovat nové role. „Špičková americká sopranistka Nadine Secunde stráví v Ostravě týden, aby studovala přímo pro Národní divadlo moravskoslezské roli Kabanichy v Janáčkově Káti Kabanové,“ uvedla mluvčí divadla Viola Kučerová. Dodala, že premiéra Káti Kabanové je na programu Divadla Antonína Dvořáka naplánovaná na 15. listopadu 2012.

Nadine Secunde už zpívala v ostravské opeře jednou, a to jako Kostelnička v Janáčkově Její pastorkyni. „Jsme šťastni, že můžeme tuto vynikající pěvkyni přivítat opět v Ostravě,“ řekl ředitel ostravské opery Robert Jindra, který se významné zasloužil o to, že se do Ostravy stále častěji vrací i první dáma české opery - Eva Urbanová.

Tentokrát ji diváci uvidí v díle Alfreda Catalaniho La Wally, kterou ostravské divadlo uvede v novodobé české premiéře připravené k významnému jubileu této umělkyně. Urbanová přijíždí do Ostravy nastudovat titulní roli Wally.

„Toto dílo je typickém příkladem italského verismu - opera plná krásných melodií a vypjatých dramatických situací. Děj se odehrává ve vesnici vysoko v Alpách v době kolem roku 1800, do lidských osudů zasahuje drsná příroda,“ přiblížila Kučerová. Premiéra La Wally bude 20. září tohoto roku.

A kvůli této inscenaci zamířila do Ostravy další operní hvězda – argentinský tenorista Gustavo Porta, který spolupracuje se slavnými operními domy po celém světě. „Tři dny teď bude v Ostravě studovat roli Hagenbacha,“ doplnila mluvčí divadla.