Rottrová se zpíváním skončila, pro kostel v Hrušově ale udělá výjimku

Ostrava – Přestože populární zpěvačka Marie Rottrová ohlásila konec kariéry, rozhodla se ještě zazpívat, a to kvůli kostelu v Ostravě-Hrušově, který nutně potřebuje opravy. Rottrová ukončila veřejné vystupování loni, když oslavila sedmdesátku. Výjimečný dobročinný koncert bude tuto v neděli v 16 hodin odpoledne. Rodačka z Ostravy zazpívá v doprovodu klavíru, před ní vystoupí děti ze Základní umělecké školy Josefa Valčíka.

Zpěvačce není kostel lhostejný, protože se v Hrušově narodila. Její otec Vladimír Rotter hrával v tamním kostele asi třicet let na varhany. Právě na opravu varhan by měl výtěžek z koncertu nazvaného Rodnému Hrušovu posloužit.

Kostel postavený podle návrhů renomovaných vídeňských architektů v roce 1893 je od roku 2010 kulturní památkou. Je přitom ve špatném stavu. Velmi utrpěl při povodních v roce 1997, kdy byla tato část města delší dobu pod vodou. V okolí kostela bylo řada domů tak poničených, že skončily demolicí. Záplavy velmi prohloubily úpadek kdysi pěkné čtvrti.

Pořádáním koncertů, sháněním dotací a darů pomáhá památce sdružení Společnost pro památkovou obnovu hrušovského kostela v čele s Miriam Prokešovou. „Podařilo se již opravit věž, hodiny, zvony, kříž, vitráže. Od roku 2009 jsme uspořádali dvanáct benefičních koncertů,“ informovala Prokešová.

Dodala, že do kostela se vejde kolem 300 lidí. V předprodeji stojí vstupenka 490 korun. Rottrová už kostelu jednou pomohla, a to loňským koncertem v Hornickém muzeu v Ostravě-Petřkovicích.