Ostrava loni ušetřila desítky milionů korun

Ostrava - Ostrava loni ušetřila téměř dvě stě miliónů korun. Radní by chtěli polovinu z této částky uložit jako rezervu pro nenadálé situace. Zbytek zřejmě rozdělí mezi městské obvody a městské organizace. Tento návrh ještě musí schválit zastupitelstvo. Jednat o tom bude koncem měsíce.

Veřejná doprava, městské obvody a opravy a údržba silnic - na to loni Ostrava vydala nejvíc peněz. Z šesti a půl miliardového rozpočtu nakonec městu několik desítek miliónů korun zbylo. „Trochu jsme museli korigovat rozpočet na podzim minulého roku a přijít s úsporami. Na základě toho jsme skutečně uspořili 195 milionů korun,“ potvrdil náměstek primátora Ostravy Tomáš Petřík. Závěrečný účet hospodaření města za loňský rok předloží radní zastupitelům za dva týdny. Podle opozice ale mohla Ostrava ušetřit i víc, kdyby z rozpočtu nehradila bezplatnou dopravu na území města během smogových situací. Akce SMOG přišla město na 21 milionů.

Reportáž Dagmar Famfulíkové (zdroj: ČT24)

Nejvíc peněz měla Ostrava před třemi lety. Od té doby ale příjmy města hlavně kvůli ekonomické krizi značně klesly. Letošní rozpočet je o téměř 2 miliardy korun nižší. V rozpočtu pro příští rok musí město počítat s nižšími příjmy než mělo loni. Stát totiž změnil pravidla a Ostrava tak dostane o zhruba 160 milionů míň.