Vláda schválila protipovodňová opatření na řece Bečvě

Lipník nad Bečvou - Protipovodňová opatření na řece Bečvě získala zase o něco konkrétnější podobu. Vláda totiž tento týden schválila studii proveditelnosti, ze které vyplývá, co a kde by se v budoucnu mělo dít. Stavby, které mají před velkou vodou ochránit více než čtyřicetikilometrový úsek od Hranic až po Troubky, přijdou na zhruba šest miliard korun.

Povodí řeky Bečvy. Jedno ze záplavami nejohroženějších území v České republice. Hledání koncepce ochrany před velkou vodou odstartovala katastrofální povodeň v červenci roku 1997. Už celých patnáct let se ale o protipovodňových opatřeních na řece Bečvě jenom jedná. Teď snad přijdou na řadu i činy. Vláda totiž ve středu schválila materiál, ze kterého plyne, jaké stavby a kde nakonec vzniknou. Hlavním protipovodňovým opatřením má být suchý poldr nad obcí Skalička. Jeho stavba ale v místních budí obavy. „Nevíme, jak se to bude chovat, co to bude dělat, když se to zaplaví. Co tam potom bude. To je spousta věcí, které jsou lidem nejasné a určitě devadesát procent občanů to pořád ještě nechce,“ uvedl místostarosta obce Skalička Václav Váňa.

Reportáž Evy Knajblové (zdroj: ČT24)

Povodí Moravy navíc plánuje další protipovodňová opatření také ve městech níže po toku řeky Bečvy. „Studie proveditelnosti ve svých závěrech jasně deklarovala, že nejefektivnější protipovodňová opatření budou realizována kombinací technických a přírodě blízkých opatření,“ řekl mluvčí ministerstva zemědělství Jan Žáček. Plánovaná opatření budou financována z programu prevence před povodněmi při ministerstvu zemědělství. To chce využít také dotační tituly ministerstva životního prostředí.