Janáčkovy Hukvaldy začnou letos v Klimkovicích

Ostrava - Mezinárodní hudební festival Janáčkovy Hukvaldy opět začíná. Letošní, devatenáctý ročník bude od 21. června do 22. července. Vedle tradičního prostoru v rodišti jednoho z nejslavnějších českých umělců Leoše Janáčka Hukvaldech budou koncerty ve Frýdku-Místku, v Rychalticích a nově také v Sanatoriích Klimkovice.

„Právě tam festival začne, a to vzpomínkou na ostravského výtvarníka a scénografa Alexandra Babraje, jenž je autorem loga festivalu. Zemřel před pěti lety,“ uvedla předsedkyně Fondu Janáčkovy Hukvaldy Bohdana Rywiková.

Na programu bude kromě Janáčka tentokrát trochu více hudby od tří skladatelů, kteří mají letos výročí – francouzského impresionisty Clauda Debussyho, od jehož narození letos uplyne 150 let, a Georgie Gershwina, který zemřel před 75 lety a Fridricha von Flotowa, který se narodil před dvěmi sty lety.

„Na programu je celkem 21 koncertů a divadelních představení. Z tvorby Leoše Janáčka to budou například ukázky z jeho písňových a klavírních cyklů, dále Lašské tance, Idyla pro smyčce nebo část Glagolské mše,“ doplnila Rywiková. Samostatný pořad Leoš Janáček v písních a milostné korespondenci bude na skladatelovy narozeniny 3. července v Památníku Leoše Janáčka.

Pozvání organizátorů letos přijalo mnoho špičkových hudebníků, například Emil Viklický, Eva Dřízgová-Jirušová, barytonista Roman Janál, violoncellistka Michaela Fukačová, zpěvačka a houslistka Iva Bittová, cembalistka a varhanistka Kateřina Chroboková a další.

První koncert bude na kolonádě v Klímkovicích ve čtvrtek večer. Eva Dřízgová-Jirušová zazpívá v doprovodu klavíristy Michala Bárty mimo jiné písně Leoše Janáčka a Antonína Dvořáka. Velký zahajovací koncert s mezzosopranistkou Barborou Poláškovou bude na Hukvaldech v pátek. Na programu jsou skladby Bohuslava Martinů, Leoše Janáčka a písně na slovenské lidové motivy.