Do cestovní kanceláře volají tisíce zoufalých lidí

Brno - Tisíce zoufalých lidí volají od časných ranních hodin do cestovní kanceláře Atlas Adria, jejíž autobus s 51 cestujícími dnes nad ránem v Chorvatsku havaroval. Při tragické nehodě zemřelo nejméně 8 lidí. Jejich jména ale cestovní kancelář ani v současné chvíli nezná. Blízkým cestujících tak zaměstnanci opakují stále dokola to stejné – vydržte, ozveme se vám, jakmile budeme něco vědět. Do cestovní kanceláře před 15. hodinou dorazil z nemocnice ve městě Gospić seznam se jmény několika ošetřených lidí. Kolik jich je a jaká jsou jejich zranění, vedení kanceláře nekomentovalo.

Pracovnice kanceláře vytvářejí seznamy příbuzných a blízkých, které budou průběžně kontaktovat, jakmile se doví nové informace o osudu cestujících. Cestovní agentura na místo vyslala také svého delegáta, jehož úkolem je ověřit, kdo zemřel a jaký je osud ostatních cestujících. Byly mezi nimi rodiny s malými dětmi.

Chorvatská strana informovala, že záležitost do ověření všech informací nebude komentovat. „Docela je chápu. Bohužel, jsou tam mrtví a identifikace všech bude obtížná. Mnozí cestující při kolizi přišli o doklady a chorvatská strana nechce informace podávat zbrkle,“ doplnil ředitel kanceláře.

Krizové linky

Cestovní kancelář Adria Atlas: +420 739 092 299, info@atlas-adria.cz

Zastupitelský úřad v Záhřebu: 00 385 916 121 533

Policejní prezidium vytvořilo speciální linku pro příbuzné cestujících, kde poskytují psychologickou pomoc, nikoliv informace: 974 834 788

Rozhovor s Martinem Vašulínem z CK Atlas Adria (zdroj: ČT24)

Cestovní agentura vyšle do Chorvatska autobus. „My vlastně stále nevíme, co bude dál. Není nám známo, zda v Chorvatsku po tragédii někdo zůstane nebo kdo pojede domů. Počítáme s oběma variantami. Nyní je ale pro nás nejdůležitější zjistit, co se vlastně našim klientům stalo,“ vysvětlil Vašulín.

Prohlášení CK Atlas Adria

Cestovní kancelář ATLAS Adria by touto cestou chtěla vyjádřit upřímnou lítost nad tragickou událostí havárie autobusu s našimi klienty. Od brzkých ranních hodin jsme v kontaktu s českým velvyslanectvím v Záhřebu a v rámci veškerých dostupných informací a možností se snažíme vzniklou situaci operativně řešit. V nemocnici města Gospić, kam byla přepravena většina zraněných, působí spolu s konzulkou i zástupce naší cestovní kanceláře.

Hluboce soucítíme s pozůstalými a věříme v brzké uzdravení zraněných.

Kolektiv CK ATLAS Adria s.r.o.

Autobus sjel kolem 04:00 SELČ z chorvatské dálnice A1 u tunelu Krpani, který se nachází asi 230 kilometrů jižně od Záhřebu. Podle pracovníků správy chorvatských dálnic asi existuje i záznam nehody. Vůz zřejmě narazil do sloupu. Na komunikaci nebyly žádné brzdné stopy, z čehož někteří usuzují na mikrospánek řidiče.