Obyvatelé Třince budou bojovat za lávku pro pěší přes hlavní tah na Slovensko

Třinec - Obyvatelé Třince-Neborů se obávají, že nová silnice na Slovensko je odřízne od centra města. Ředitelství silnic a dálnic totiž kvůli úsporám škrtlo plánovanou stavbu lávky pro pěší. Schválilo to i město. Obávalo se totiž, že by stát v opačném případě stavbu silnice, která je hlavním tahem na Slovensko, oddálil. Lidé se ale lávky nechtějí vzdát a zvažují protesty.

Teď tu jsou ještě pole a louky, za dva roky by se na nich už ale mělo stavět. Povede tudy nový hlavní tah na Slovensko. Ten sice ulehčí přetížené silnici 1/11, asi 150 obyvatel Třince - Nebor ale oddělí od zbytku města. Na autobusovou zastávku, nákup, do školy nebo kostela to budou mít lidé o zhruba kilometr dále. Chtějí proto, aby silnici překlenula lávka pro pěší. „Když to nebude, bude protest. Jsme ochotni zastavit i dopravu. To je absolutně vyloučeno, že by ta lávka tady nebyla,“ varuje předseda Osadního výboru v Neborech Adolf Bolek. Sedmnáct kilometrů dlouhá silnice mezi Třanovicemi a Bystřicí má stát téměř 8 miliard korun. Ředitelství silnic a dálnic na ni chce získat evropské peníze. Údajně kvůli tomu ale muselo její stavbu co nejvíce zlevnit. Škrty postihly mimo jiné právě lávku v Třinci - Neborech.

Reportáž Dagmar Famfulíkové (zdroj: ČT24)

Lidem ale vadí, že zatímco oni přijdou zkrátka, v plánech Ředitelství silnic a dálnic zůstává podstatně dražší přechod pro medvěda. Měl by stát u hranic se Slovenskem. „Jestli se mohou najít peníze na přechod pro medvěda přes Jablunkovskou brázdu, tak se musí najít peníze i pro lidi,“ říká starostka Třince Věra Palkovská. Zatímco přechod pro medvěda má stát až několik stovek milionů korun, lávka pro pěší by měla investora přijít asi na deset milionů.

Město se zatím nevzdává. Nejprve se chystá zjistit, zda by lávku nešlo postavit levněji. Pak by na ni chtělo sehnat peníze.