Holínky a paraple. Sportovci představili oděv pro Londýn

Praha - Čeští sportovci nejspíš na slavnostním zahájení olympijských her v Londýně upoutají pozornost. Součástí nástupového oblečení totiž budou holínky a deštník. Slavnostní oděv je stejně jako další oblečení, které již Český olympijský výbor (ČOV) představil, inspirován obrazem Dvoubarevná fuga od českého malíře Františka Kupky.

„Chceme být vidět. Kolekce je výrazná a doplňky jako holínky a deštníky celek jen umocní a dodají mu správný šmrnc,“ řekl předseda ČOV Milan Jirásek. Podobný krok firmě Alpine Pro, která oblečení navrhla a připravila, vyšel již na zimní olympiádě ve Vancouveru, kde Češi designem zaujali. Poslední část olympijské kolekce dnes představili badmintonista Petr Koukal, plavkyně Petra Chocová se Simonou Baumrtovou a paralympička Markéta Sidkovská.

Přiznali, že zejména díky holínkám očekávají zvýšenou pozornost okolí. „Oproti Pekingu je to příjemná změna. Je to takové vyletněné, takže se na zahájení nebudeme pařit. Je to vzdušné, jen na holínky nejsem úplně zvyklý. Třeba se nám to ale bude hodit,“ řekl Koukal s tím, že v Anglii často prší a déšť nelze vyloučit ani v pátek 27. července, kdy olympiáda začne.

Poté, co olympijskou kolekci nafasuje, bude mít první holínky v dospělém věku. „Nikdy jsem žádné neměl a koukal jsem na to s nadhledem. Ale asi před šesti lety jsem to zažil v Dánsku, kdy tam ta móda přišla, a říkal jsem si: co to je? A za tři roky to přišlo i do Čech, takže jsem už věděl, o co jde,“ smál se Koukal, jenž si ale myslí, že čeští sportovci nebudou jediní, kteří napochodují na olympijský stadion v gumovkách. „Sám jsem na to zvědavý,“ dodal.

Přehlídka oblečení pro olympiádu v Londýně