Holešov chce oživit památné masné krámy

Holešov - Kdysi slavné barokní masné krámy v Holešově už léta chátrají. Radnice se teď rozhodla, že se komplex s památkově chráněnou zdí pokusí zachránit. Město už podniklo první krok – požádalo stát o přepsání majetku do svého vlastnictví. I tak ale ještě bude cesta k navrácení řemeslné výroby do krámků dlouhá.

V původní podobě se do dnešních dnů zachovala pouze barokní zeď vyhlášených krámů. Pohled za ni je ale děsivý – na jedné straně jsou krámky zbourané, na druhé zdevastované. Původní barokní klenbu v jednom z nich dokonce zdobí moderní malba. „Nicméně pořád má to místo svoje genius loci,“ řekl památkář Karel Bartošek.

Památkář Karel Bartošek o masných krámech (zdroj: ČT24)

Holešov proto už požádal o bezúplatný převod části komplexu, která patří státu. V případě uzavření této dohody čeká město vyjednávání s dalšími vlastníky. „Vlastníků masných krámů je hodně, navíc tam figuruje spousta odúmrtí, takže z časového hlediska to bude nesmírně náročné,“ vysvětlil starosta města Zdeněk Janalík (ODS). Holešov chce do krámků vrátit řemeslnou výrobu.

Masné krámy v Holešově

Na místě masných krámů byl do třicetileté války tzv. Kramářovský dům, který za války zpustl. V roce 1642 tehdejší majitel panství Václav Eusebius z Lobkovic přenechal místo řeznickému cechu. Původně byly dřevěné masné krámky umístěny na náměstí, ale za války byly zničeny. Na místě Kramářovského domku vyrostlo 16 krámků, tedy tolik, kolik měl tehdejší cech mistrů. Noví majitelé svoje obchůdky postupně přestavěli na zděné a vztyčili před nimi výstavnou zeď.

Od konce 19. století ale holešovští řezníci areál opouštějí a zřizují si provozovny v jiných částech města. Masné krámy byly proto využívány během trhů a jarmarků pro prodej různého zboží, často je využívali třeba zelináři nebo prodejci květin. Ve druhé polovině 20. století krámy ztratily svoji funkci úplně a začaly chátrat. Část staveb byla dokonce zbořena, zrekonstruována byla pouze čelní stěna, která je dodnes památkově chráněná.

zdroj: Město Holešov

Vydáno pod