Ostravské studio natáčí temný thriller Occamova břitva

Ostrava - Ostravské studio České televize natáčí nový film s tajemným názvem Occamova břitva. V thrilleru ze současnosti hrají v hlavních rolích manželů, kteří se stanou svědky zločinu, Ondřej Sokol a Zuzana Stivínová. Režie se ujal Dan Svátek.

Libor Vavruška a Jana Vavrušková jsou obyčejní čtyřicátníci. Jejich život není ničím výjimečný až do doby, kdy se ocitnou ve špatný čas na špatném místě – stanou se svědky vraždy.

„Celý ten příběh řeší, jestli mají na to jít na policii a svědčit, protože ti lidé je vydírají. Takže je to hodně o odvaze,“ uvedl představitel Libora Vavrušky Ondřej Sokol.

Reportáž Evy Klucho (zdroj: ČT24)

„Ona je na začátku statečnější a snaží se přesvědčit manžela, aby to nahlásili, ale pak se sama paradoxně promění, úplně se jí změní charakter,“ popisovala Zuzana Stivínová.

Název Occamova břitva se často používá ve vědě – badatele navádí k tomu, že nejjednodušší řešení je pravděpodobně to správné. Temný thriller také hledá nejvhodnější řešení, o kterém ale hlavní hrdinové budou polemizovat sami v sobě.

Podle Stivínové je příběh velmi aktuální a je v něm silně přítomný strach. „Osobně thrillery nevyhledáván, strašně se bojím, ale musím říct, že v nich ráda hraju,“ dodala Stivínová.

Režisér Dan Svátek míní, že atmosféra připomíná filmy bratří Cohenů, ve kterých je hodně násilí, ale i zvláštního humoru. „Příběh je plný zvratů a je napínavý od začátku do konce,“ tvrdil režisér.  

Filmaři budou v Ostravě a jejím okolí natáčet do 23. července. Film Occamova břitva by měla Česká televize vysílat do konce letošního roku nebo příští rok na jaře.

Podrobné informace o pořadu najdete na https://www.ceskatelevize.cz/occamovabritva