Stavba bioplynky ve Vyškově je ohrožena, město může přijít o dotaci

Vyškov - Stavba bioplynové stanice ve Vyškově se znovu komplikuje. Výběrové řízení na dodavatele se opakovalo už potřetí a opět s problémy. Hodnotící komise sice už vybrala vítěze, jednu firmu ale předtím ze soutěže vyřadila. A ta se proti rozhodnutí odvolává. Zdlouhavý administrativní proces může zablokovat peníze z dotace.

Lidé na Vyškovsku už nyní třídí bioodpad do 4 tisíc speciálních popelnic. V průmyslové zóně má proto vyrůst bioplynová stanice. Anebo taky ne. Radnice už sice zná vítěze výběrového řízení, vyřazená firma SKRstav teď ale proces příprav zastavila. Svůj vyhazov z tendru považuje za neoprávněný. Jednu stranu, která – podle jednatele – z dokumentace vypadla při tisku, bylo možné kdykoliv na vyžádání doplnit. „My se domníváme, a uvedli jsme tak i  v námitce, že vyloučení bylo účelové. Tahle stránka, kterou bylo možné na vyžádání doplnit, stála daňové poplatníky navíc 16 milionů korun z veřejných zdrojů,“ řekl jednatel SKRstavu Ivo Skřivánek. Právě o 16 milionů byla vyšší nabídka vítězné firmy. 

SKRstav nabídl, že bioplynku postaví za 108 milionů. Po jeho vyřazení vyhrála firma Staeg s nabídkou 125 milionů. Hodnotící komise oponuje, že se na doplnění dokumentu ptala. Společnost Gordion, která měla na starosti odborné provedení tendru, ale varovala, že to není možné. „Byli jsme varováni, že pokud hodnotící komise firmu nevyřadí, poruší zákon o zadávání veřejných zakázek. Toto vedlo komisi k tomu, že byla nucena firmu SKRstav de facto z technických důvodů vyřadit pro nesplnění zadávacích podmínek,“ vysvětlil místostarosta Vyškova Ivo Bárek (ČSSD). Že je výsledná cena bioplynky vyšší, než by mohla být, podle něj vedení města trápí, neměli ale na výběr. „My jsme to probírali velmi důkladně, protože rozdíl v ceně byl 16 milionů,“ ujistil Bárek (ČSSD). 

Jednatel vyřazené firmy a místostarosta Vyškova k výběrovému řízení (zdroj: ČT24)

Vyřazená firma si chce stěžovat u antimonopolního úřadu i Evropského účetního dvora. Zdržení ale může ohrozit čerpání padesátimilionové dotace. V zadávacích podmínkách totiž stojí, že vítězná firma si sama zpracuje stavební dokumentaci a nechá si vydat stavební povolení. Musí to ale stihnout do března 2013, pak bude dotace z Bruselu ohrožena. A v takovém případě by Vyškov potřebné peníze v rozpočtu neměl. Může tak dojít i k tomu, že bioplynka ve Vyškově nakonec stát nebude.