Turisté na jižní Moravě s platební kartou často neuspějí

Jižní Morava - Až několik set korun zaplatí rodina s dětmi za návštěvu zámku, jeskyně nebo jiného turistického cíle na jižní Moravě. Ačkoliv ceny vstupného na památky rok od roku vzrůstají, návštěvníci musejí mít ve většině případů stále připravenou hotovost. Terminály pro platbu kartou jsou v kasách spíše výjimkou a s nepořízenou se často setkávají také zahraniční turisté, kteří by rádi zaplatili eury.

Lednický zámek, mohyla Míru ve Slavkově u Brna, Valašské muzeum v přírodě nebo hrad Bítov - na těchto místech návštěvníky, kteří chtějí vstupné uhradit kartou, neodbydou. Mezi desítkami dalších památek a turistických atrakcí Jihomoravského a Zlínského kraje jsou však pokladny disponující elektronickými platebními terminály pouze světlými výjimkami.

I v tak vyhledávaných turistických atrakcích, jako jsou například podzemní Labyrint v Brně, vyškovský Dinopark, kroměřížský Arcibiskupský zámek se zahradami nebo Moravský kras, mají lidé bez dostatečné hotovosti v peněžence smůlu.

„Na tento způsob plateb zatím v našich jeskyních nejsme vybaveni,“ řekl zástupce vedoucího Správy jeskyní Moravského krasu Jan Kakáč. O zavedení terminálů už ale správa jedná s bankou. Dohodnout se na vyhovujících podmínkách však není snadné. Situace je komplikovaná - platby u každé z jeskyní totiž musejí projít přes centrální účetnictví. „Jednáme s bankou už od května. Jde nám o to, aby všechny platby z jednotlivých provozů byly dobře dohledatelné a kontrolovatelné,“ vysvětlil.

I malá nepříjemnost může zkazit celý výlet

Možnost platby kartou by ocenila i řada turistů. „Určitě by to bylo pohodlnější,“ souhlasila jedna z oslovených návštěvnic Moravského krasu. „Nicméně jsme zvyklí, že většinou se platí hotově, takže jsme na to připravení,“ doplnila s úsměvem.

„Pro nás by to byla opravdu velká výhoda. Na spoustě míst neberou eura. Kdyby se dalo platit kartou, nemuseli bychom si na výlety do Česka měnit peníze,“ svěřil se pár mladých Slováků. Eura akceptují například v pokladnách na Baťově kanále, v Lešné a na Bítově.

Poblíž památek navíc často nejsou ani bankomaty, ze kterých by si návštěvníci mohli potřebné peníze vybrat. Některým tak nezbude, než se vrátit domů.

Nejnavštěvovanější památky Jihomoravského kraje za rok 2011

* možnost platby kartou

Nejnavštěvovanější památky Zlínského kraje za rok 2011

* možnost platby kartou
** možnost platby v eurech

(návštěvnost je uváděná v tisících)

Zdroj: Česká centrála cestovního ruch Czech Tourism

„Umožnění platby kartou nebo přijímání eur je rozhodně vstřícný krok vůči turistům. Stačí drobná nepříjemnost na pokladně před vstupem do památky a může vám to zkazit celý dojem. Naším cílem je mít spokojené návštěvníky, protože jedině tak předají své dobré zkušenosti svým přátelům nebo se k nám sami vrátí,“ řekla Zuzana Vojtová z jihomoravské Centrály cestovního ruchu.

Správci jsou opatrní, bojí se zmatků

Spuštění prvního platebního terminálu správa Moravského krasu plánovala už na tuto sezonu, nakonec od toho ale raději upustila. „Nechtěli jsme riskovat, aby se to někde nezadrhlo, dokud všechno nebude doladěné,“ dodal Kakáč.

Terminál už příští sezoně přibude také v pokladně Arcibiskupského zámku a zahrad v Kroměříži. Na spoustě dalších oblíbených míst se však se zaváděním elektronických plateb zatím nepočítá vůbec. Zkušení cestovatelé proto radí - pokud je to možné, zjistěte si ceny vstupného předem a plánům přizpůsobte také obsah své peněženky.