Koncert Irglové pro učitelku na vozíku vynesl 70 tisíc korun

Valašské Meziříčí - Kolem tří set lidí z Valašského Meziříčí přišlo na benefiční koncert rodačky z tohoto města Markéty Irglové. Mladá držitelka Oscara zpívala se svými americkými přáteli pro svou učitelku ze Základní školy Hanu Volfovou, která se ocitla ze dne na den na invalidním vozíku. Přesto by ze všeho nejvíce chtěla zpátky ke svým žákům.

„Při koncertu se vybralo přes sedmdesát tisíc korun,“ informovala mluvčí Městského úřadu Valašské Meziříčí Renata Votrubová. Dodala, že radnice také vyhlásila na pomoc Volfové sbírku. „Jsme rádi, že můžeme zajistit peníze na nákup nezbytných rehabilitačních pomůcek,“ řekl starosta města Jiří Částečka. Lidé mohou nezávisle na koncertu podpořit Hanu Volfovou zasláním peněz na číslo účtu 107-2754010247/0100.

Pětadvacetiletá zpěvačka žije od roku 2010 v New Yorku, ale nejenom tam. Do Česka přijede z Islandu a po tomto malém turné plánuje cestu do Asie.

Irglová se v rodném města zastavila na svém malém českém turné, které začalo 2. srpna. Zpívá nové skladby i písně z filmu Once. Právě ústřední písnička k tomuto muzikálu s názvem Falling Slowly přinesla roku 2007 jí a jejímu tehdejšímu partnerovi Glenovi Hansardovi Oscara. Když se dvojice rozešla, Irglová začala budovat samostatnou kariéru.Vydala už první sólovou desku Anar a aktuálně chystá další.

Na českých koncertech Irglovou doprovází zpěvačka a hráčka na perský buben Aida Shahghasemi, která s ní spolupracovala na sólové desce Anar. Dalším v týmu je kytarista ze skupiny The Frames Rob Bochnik. Ve Valašském Meziříčí vystoupili jako hosté Petra Hermanová z Fiordmoss a Albert Černý z Charlie Straight.

Reportáž Josefa Kvasničky (zdroj: ČT24)