Sucho snižuje zásoby vody i hladiny rybníků

Lednice - Sucho trápí několik měsíců nejen zemědělce. Na nedostatek vody žehrají i správci vodních ploch. Hladiny rybníků už několik měsíců klesají, některé z nich už dokonce vyschly úplně a rybáři přemístili ryby do vodních nádrží, kde nebyla situace tak kritická. Ani víkendový déšť ale situaci nezlepšil. Například na Mlýnském rybníku na Lednicku chybí do normálního stavu hladiny 70 centimetrů.

Snížená hladina vody trápí nejen rybáře, ale také ochránce přírody. „Limit průhlednosti na Mlýnském rybníku není splněný. Je to způsobeno nedostatkem vody a teplým počasím, kvůli tomu dochází k rozvoji řasového základu,“ říká na hrázi rybníka Přemysl Heralt z CHKO Pálava. „Pokud nepřijdou vydatné srážky, které zvýší objem vody v rybníku, tak v tuto chvíli neexistuje způsob, jak situaci zlepšit,“ dodává. Průhlednost hladiny má být 50 centimetrů, teď je sotva 10.

Ve vodě kvůli nízké hladině dochází ke kolísání kyslíku ve vodě, což vede k rozkladným procesům. Začínají se ve větším množství, než je obvyklé v jiných letech, objevovat sinice. Nejvíce vrásek dělá současná situace rybářům. Samotného ekosystému se výkyvy hladiny nijak výrazněji nedotknou, některým druhům vodních ptáků naopak současný pokles hladiny dokonce svědčí.

No comment: Lednické rybníky vysychají (zdroj: ČT24)

V některých letech bývá hladina Lednických rybníků nižší, letos se ale jedná o výrazný pokles u všech vodních ploch. Problémem je, že většinu rybníků v soustavě napájí nenápadný potok Včelínek, pramenící v nedalekém Rakousku. Nesyt je přitom s rozlohou necelých 300 hektarů největším rybníkem na Moravě.

Národní přírodní rezervace Lednické rybníky

Je tvořena soustavou rybníků Nesyt, Hlohovecký, Prostřední a Mlýnský, které leží na potoce Včelínku, a Zámecký, ležící na Zámecké Dyji.

Ryby budou menší

„Pro ryby to není nic dobrého, je hodně sinic i fytoplanktonu. Zatím to zvládají, ale mají omezený zdroj potravin a nemají ani apetit, takže nečekáme žádné výrazné přírůstky,“ popisuje vyhlídku na letošní chovatelské výsledky Karel Matura z Rybníkářství Hodonín.

Problémem pro rybáře je i to, že hladina rybníka je příliš nízká. „Chceme je proto za pomoci sacího bagru prohloubit, odbahnit,“ říká Karel Matura. Sací bagr by měl z Lednických rybníků odčerpat 10 tisíc metrů krychlových sedimentu, tím se zvýší objem vody v rybníku. Prostředí pro ryby tak bude příhodnější.

Sediment rybáři čerpají na tři kilometry vzdálené stanoviště, po vyschnutí bahna potom zbytek rozvezou po polích jako hnojivo ornice.

Sucho je i ve vyšších polohách

Sucho decimuje například Bílé Karpaty. Moravsko - slovenskému pohraničí se srážky vyhýbají už několik měsíců. Některé vesnice už vydaly zákaz zalévání a napouštění bazénů z obecního vodovodu, další vrtají nové zdroje pitné vody.

Obecní vodovod v Suché Lozi mele z posledního. A na radnici bijí na poplach. Dnes rozeslali místním varovnou textovou zprávu, kde připomněli zákaz zalévání zahrad a napouštění bazénů. To v sousední Komni už kohoutky zavřeli, zatím jen na hřbitově.

Karel Navrátil (nez.), starosta obce Komňa (zdroj: ČT24)