Vinaři se na jihu Moravy zase musí bránit špačkům

Jižní Morava – S dozrávajícím vínem přichází vinařům další starosti – špačci. Ptáci, kteří na vinice nalétávají v desetitisícových hejnech, by během krátké chvíle dokázali vypěstovanou úrodu zcela zdevastovat. Hlídači teď mohou na zahnání špačků použít i zbraně, příslušné úřady ochrany životního prostředí už na Břeclavsku vydaly povolení k odstřelu.

Například Zemědělské družstvo Sedlec u Mikulova už své vinice střeží. Dvouměsíční hlídání 120 hektarů vinic vyjde majitele asi na půl milionu. „Bez hlídačů se ale neobejdeme,“ řekl hlavní vinař Zemědělského družstva Sedlec u Mikulova Zdeněk Zvonek. Firma si najímá 16 hlídačů, se kterými počítá do poloviny října. 

Stejné problémy mají i ostatní vinaři. Třeba Radomil Baloun z Velkých Pavlovic. „Hejno špačků přiletí, sedne do řádku, jedni začnou nožičkami hrabat, aby dostali kuličky na zem. Druzí se živí na zemi. A pak se vymění,“ popsal Baloun sofistikovanou ptačí dělbu práce. „Za pár minut jsou vám schopni takhle oholit několik metráků až desítek tun úrody,“ dodal vinař.

Než odbor životního prostředí schválí střelbu do špaččího hejna z brokovnic, brání se vinaři, jak můžou – plynovými děly, dělobuchy, pistolemi na slepé náboje nebo plašivými sirénami. Někde vinařům pomáhají i sokolníci, kteří vypustí dravce vždy, když se blíží hejno. Podle odhadů je na zlomku léta pod drobnohledem hlídačů až třetina rozlohy vinic. 

O řádění špačků hovoří vinař Radomil Baloun (zdroj: ČT24)

Vyhláška Ministerstva životního prostředí, kterou před lety inicioval právě Svaz vinařů, neumožňuje volný odstřel špačků, ale pouze výstražný odstřel několika jedinců. Cílem je odehnat špačky od úrody. Běžné plašení dělobuchy bez možnosti výstražného odstřelu je totiž málo účinné, ptáci si na opakující se výbuchy zvyknou a nereagují na ně. 

I tak má odstřel špačků přísná pravidla. Myslivci či pověřené osoby mohou střílet brokovnicí pouze na okraje hejna čítajícího odhadem nejméně tisíc jedinců. O výskytu takového hejna rozhodují pověřené úřady obcí s rozšířenou působností. Vystřelit mohou myslivci pouze dvakrát, znovu jenom v případě, že se hejno opět vrátí. Střelec musí zastřeleného špačka najít, sejmout mu ornitologický kroužek a odevzdat ho ochráncům přírody s informací o datu a lokalitě zástřelu.

Problém s ochranou vinic před špačky nastal podle vinařů poté, co byl špaček obecný vyřazen ze seznamu lovné zvěře a začala pro něj platit zpřísněná ochrana jako u ostatních volně žijících ptáků. Přestože hrozny na konci srpna ještě nejsou zcela zralé, i tak ptáky lákají. Základem je pro špačky tmavý odstín. Špačci jsou totiž barvoslepí, takže ze začátku jsou pro ně zajímavé hlavně modré odrůdy.