Ženklava si chce sama vyrábět elektřinu

Ženklava - Obec Ženklava na Novojičínsku se jako první v Moravskoslezském kraji rozhodla osadit střechy několika obecních budov fotovoltaickými panely. Radní tak chtějí ušetřit na stále se zvyšujících cenách elektřiny a plynu. Podle odborníků se investice může obci vrátit po zhruba 10 letech.

Statisíce za plyn, další desítky tisíc za elektřinu. Ve třech obecních budovách v Ženklavě se vloni spálilo energie za téměř milion. Vedení obce celková částka ve výši osminy rozpočtu na fakturách šokovala. Obec chce fotovoltaickými panely osadit plochou střechu obecního úřadu a dvě sedlové střechy na kulturním domě a základní škole. Ve špičce by obec přebytek vyrobené elektřiny prodávala, v noci nebo při zatažené obloze by potřebný proud naopak ze sítě kupovala. „Chtěli bychom částečně nebo úplně nahradit i to topení, pokud to tedy bude výhodné. A teď nás ještě napadla věc, že bychom částečně kryli i veřejné osvětlení z toho,“ prozradila starostka Ženklavy Karla Mlčáková. Pokrytí tří střech solárními panely vyjde na zhruba tři miliony korun. Radní se inspirovali v Německu, tam má fotovoltaickou elektrárnu zhruba milion domácností či firem. V České republice vyrostly na konci minulé dekády tisíce solárních parků. Pak ale stát zavedl speciální daň a distributoři přestali nové elektrárny připojovat. Moratorium padlo teprve na přelomu roku, firma ČEZ už v celé zemi vyřídila šest tisíc žádostí o připojení malých zdrojů. Jejich počet stále narůstá.

Reportáž Michala Poláška (zdroj: ČT24)

„V současné době k poslednímu červenci tohoto roku máme evidováno přes 11 tisíc žádostí o nové připojení právě těchto malých fotovoltaických elektráren,“ potvrdil mluvčí Skupiny ČEZ pro severní Moravu Jaroslav František Jurča. Ženklava by chtěla první panely instalovat a spustit ještě letos. Podle ČEZu ale bude záležet na technických možnostech sítě v obci. Pokud vyhoví, musí distributor panely připojit do 30 dnů.