Stopy, fakta, tajemství

Archivy jsou plné neznámých příběhů. Pátrání v zaprášených dokumentech inspirovalo vznik nového televizního cyklu, který odhaluje neznámé epizody z našich dějin. Hledáme v něm informace dosud utajené, které měly zůstat před veřejností ukryty. Stopy, fakta, tajemství je pořad, který rozkrývá dramatické osudy a příběhy osob známých z veřejného života, politiky nebo kultury, ale také zcela obyčejných lidí. Tím, který nalézá šokující stopy, předkládá utajovaná fakta a odhaluje mrazivá tajemství, je publicista a spisovatel Stanislav Motl.

Cyklus Stopy, fakta, tajemství navazuje na úspěšný rozhlasový pořad Stanislava Motla v Českém rozhlase 2.

Reportér Stanislav Motl rekonstruuje sledovanou událost přímo na „místě činu“. Čerpá z domácích i zahraničních archivů – soukromých i veřejných, pátrá po nových svědectvích, hledá všechny dostupné pamětníky. Diváci jsou při tom svědky takřka detektivního pátrání, které postupně odhaluje záhadu či tajemství. Přitažlivá je skladba jednotlivých kauz – vojensko-politických, špionážních, kriminálních i mysteriózních.

 Stanislava Motla jsme požádali, aby sám svou práci na pořadu popsal. Řekl nám k tomu: „Nemám rád slovo investigativní, sám o sobě tvrdím, že jsem pátrací reportér. Baví mě pohybovat se v archivech, nacházet stopy i tam, kde by je nikdo nehledal, a dávat postupně do souvislostí jednotlivá fakta. Myslím, že jsem jeden z posledních, kdo se dotýká původních pramenů a pracuje tímto způsobem. Zažil jsem leccos, procestoval jsem řadu exotických míst. Dnes mohu říct, že největší dobrodružství vás nepotká vysoko v horách nebo na mořích, ale mezi zaprášenými regály a depozitáři.“

Nepochybujeme o tom, že autorský projekt publicisty a spisovatele Stanislava Motla, který odhaluje neznámé epizody z našich novějších dějin i ze zcela nedávné minulosti, zaujme. 

Od 5. září sledujte vždy ve středu na ČT1 ve 21:55 hodin.

Více o pořadu na: www.ceskatelevize.cz/sft