Klavírista Eugen Indjic rozpozná talent do třiceti vteřin

Ostrava - Jeden z nejlepších klavíristů současnosti Eugen Indjic vyučuje v Ostravě na klavírních kurzech. Americký pianista, který zdědil talent po své ruské matce, byl žákem nejlepších světových klavíristů. V devíti letech poprvé veřejně koncertoval, o tři roky později vytvořil svou první klavírní nahrávku. Na kurzech vyučovali i čeští klavíristé. Například Ivo Kahánek nebo Xenie Hranická.

Svou první vyučovací lekci přetáhl o celou hodinu. Jako první usedl ke klavíru jedenáctiletý Martin Chudada. Mimořádný student konzervatoře v Žilině. Eugenu Indjicovi přednesl své pojetí jedné z Chopinových variací.

„Talent rozpoznám do třiceti vteřin. Prostě to cítím. A tihle jedenáctiletí, dvanáctiletí, třináctiletí, jsou ještě velmi bezprostřední. A další věc jsou lidé bez talentu, ty poznám během vteřiny,“ tvrdil klavírista Eugen Indjic.

Eugena Indjice pozvala do Ostravy klavíristka a pedagožka Xenie Hranická. Potkali se před patnácti lety. Hrála mu Rachmaninovův klavírní koncert.

Eugenu Indjicovi v komorním sále ostravské Fakulty umění naslouchalo dvacet šest budoucích klavíristů. Převážně dívek.

Amerického hudebníka to nepřekvapilo. „Chlapci vůbec ve světě už na nástroje nehrají. Když jsem byl kluk, ve všech orchestrech hráli muži. Teď tam jsou ze šedesáti až osmdesáti procent ženy. Protože rodiče, když se jim narodí dítě, tak ho posadí před počítač, aby umělo vydělat peníze,“ vysvětluje klavírista.

Eugen Indjic bude v Ostravě až do neděle. Dneska si poslechne koncert vybraných účastníků kurzu, zítra odpoledne pojede na výlet do Beskyd.

Do České republiky přijede slavný klavírista v únoru. Vystoupí v Praze, kde s orchestrem FOK přednese Čajkovského klavírní koncert.