Zlínská policie zadržela prodejce podezřelého alkoholu

Zlín/Znojmo - Zlínská policie včera večer zadržela prodejce podezřelého alkoholu. Muž je v policejní cele, dosud nebyl obviněn. Policie se domnívá, že je na stopě distributorovi tohoto alkoholu. Podle neoficiální informace, kterou se podařilo České televizi získat, podezřelého distributora policie rovněž zadržela a vyslýchá ho. Mezitím přibyla další oběť metanolu. Je jí 42letý muž z Havířovska, který byl hospitalizován ve znojemské nemocnici kvůli otravě metylalkoholem. Zemřel krátce před půlnocí, v den svých narozenin. Další pacienti zůstávají ve vážném až kritickém stavu také v nemocnicích v Kyjově, ve Zlíně a na dalších místech ČR.

Muž ve Znojmě byl hospitalizován od soboty. 42letý Stanislav Lysek pocházel z Havířova, kde bydlel se svou matkou. Do Znojma dojížděl pracovat, jako člen bezpečnostní agentury dělal ostrahu v supermarketu. „Pacient k nám byl přivezen již v těžkém stavu, v bezvědomí. Ihned byl umístěn na jednotku ARO,“ řekl mluvčí znojemské nemocnice Pavel Jajtner. Stejně jako u dalších pacientů otrávených metanolem se v jeho těle nebezpečná látka metabolizovala na kyselinu mravenčí. „Dojde vlastně k překyselení organismu a k různým dalším změnám, které později mohou vyústit v selhání životně důležitých orgánů,“ vysvětlil Jajtner. Otravě Stanislav Lysek nakonec podlehl. Zemřel krátce před půlnocí 11. září, v den svých narozenin.

Ve špatném stavu zůstává i druhý pacient z jihu Moravy, devětadvacetiletý muž z Veselí nad Moravou, který leží v kyjovské nemocnici. Jeho mozek je podle lékařů nenávratně poškozený a v podstatě už nepracuje.

Další pacienty přijali v noci také v Krajské nemocnici T. Bati ve Zlíně. 63letá žena leží na JIP, její stav je vážný, ale ne kritický, žena je při vědomí. Další 69letý muž je v dobrém stavu, i u něj ale byl potvrzen metylalkohol, potvrdila to mluvčí nemocnice Karla Havlíková. V kritickém stavu je také 35letá žena, kterou nemocnice přijala dopoledne. Další tři lidé s podezřením na otravu dorazili do nemocnice odpoledne. U 19letého mladíka se otrava nepotvrdila, další dva pacienti si musí na výsledky vyšetření počkat.

Mimořádné opatření Ministerstva zdravotnictví ČR kvůli otravám metylalkoholem: Provozovatelům stánků, stánků s občerstvením, mobilních stánků a jiných mobilních a přechodných provozů se zakazuje rozlévání a prodej lihovin typu destilátů a tuzemáku s obsahem alkoholu nad 30 objemových procent alkoholu. Opatření je závazné okamžitě až do odvolání.

V Brně zasedl krizový štáb

Na krajském úřadě se sešel v souvislosti s otravami krizový štáb svolaný hejtmanem Michalem Haškem (ČSSD). Kraj zřizuje informační telefonní linku (518 601 335), která směřuje do kyjovské nemocnice. Na ní by se měli lidé dozvědět všechny potřebné informace, pokud mají podezření, že požili závadný alkohol. Další informace získají také na webových stránkách nemocnice. Informační linku zřídila také Krajská nemocnice T. Bati ve Zlíně, kde leží nejvíce lidí s otravou metanolem. Intoxikaci alkoholem lze konzultovat na telefonním čísle 577 552 287.

Ředitel kyjovské nemocnice Petr Svoboda (zdroj: ČT24)

Jihomoravský kraj rovněž spolupracuje s vysokými školami, aby byly k dispozici laboratoře, které by mohly analyzovat podezřelý alkohol. Hašek vyzval obyvatele kraje, aby nekonzumovali alkohol, u kterého si nejsou jisti jeho původem. Zároveň potvrdil, že na jihu Moravy se zatím nepotvrdil výskyt nebezpečného metylalkoholu.

Krizový štáb zasedal i ve Zlíně

Jednání se účastnili i ředitelé nemocnic, ředitelka krajské hygienické stanice i ředitel krajské veterinární správy, sdělila mluvčí krajského úřadu Gabriela Sýkorová Dvorníková. V kraji už na otravu metylalkoholem zemřely dvě ženy, příčinu úmrtí u obou potvrdila pitva.

Primátor vyzval veřejnost k opatrnosti. „Situace se neuklidňuje, spíše naopak. Budeme proto apelovat na veřejnost, aby byla při požívání alkoholu maximálně opatrná, zejména tuzemáku a vodky. Může jít opravdu o život a zdraví,“ uvedl dnes primátor Miroslav Adámek. Radnice už v úterý varovala obyvatele prostřednictvím varovného informačního systému, po městě také jezdili městští strážníci v autech a informovali megafony. Stejná hlášení se opakují dnes.

Hejtman Michal Hašek (ČSSD) po jednání krizového štábu (zdroj: ČT24)

Policie i státní správa je na nohou

Policisté prověřili provozovny v okolí míst, kde se otrávení muži pohybovali. Zatím ale neví, odkud přesně jedovatý alkohol pochází. Pracují s několika vyšetřovacími verzemi, podle kterých alkohol mohl někdo dovézt ze zahraničí nebo z jiného regionu. Není ale vyloučená ani možnost, že byl vyrobený na jižní Moravě.

Policisté, hygienici i představitelé místní samosprávy varují před pitím čepovaného alkoholu nebo alkoholu z nekolkovaných či neoznačených lahví. Při jakémkoliv podezření na vypití rizikového alkoholu by lidé měli neprodleně navštívit lékaře.

Zhruba čtyři stovky kontrol stihli provést v pondělí a v úterý u výrobců i prodejců alkoholu inspektoři Státní zemědělské a potravinářské inspekce (SZPI). „U kontroly se zkoumá nejprve průvodní dokumentace, a když je náznak, že by něco nemuselo být v pořádku, odebere se vzorek. Ten se poté zkoumá v laboratoři,“ popsal průběh mluvčí inspekce Pavel Kopřiva. Do terénu vyrazili v pondělí všichni kontroloři. „Jedná se o výjimečnou situaci, která tady desítky let nebyla,“ uvedl Kopřiva.

Od ledna 2010 do úterý provedla SZPI 323 kontrol výrobních míst a zhruba 66 000 kontrol maloobchodu. „Alkohol se totiž kontroluje při každé inspekci v maloobchodě,“ doplnil Kopřiva. Pochybení, která se týkala metanolu, bylo za tu dobu odhaleno 17. Nikdy však nebyl obsažen v nápoji v takovém množství, aby způsobil závažné zdravotní komplikace.

Povolený limit objemu metanolu například u ovocných destilátů je 15 gramů na litr čistého alkoholu, vyhláška však upravuje jeho množství v různých druzích alkoholu individuálně. „Metanol je přirozeným produktem při výrobě destilátů z ovoce, ale nepřekročí-li zákonný limit, nepředstavuje zdravotní riziko,“ vysvětlil Kopřiva.

Firma pro porovnání zveřejnila padělanou etiketu 6litrové lahve (vpravo) a nyní používanou etiketu 6litrové lahve (vlevo).

Majitel likérky Drak nabídl milión za dopadení pachatele

Likérka čeká na výsledky rozborů vzorků Státní zemědělské a potravinářské inspekce (SZPI). Jednatel společnosti Pavel Čaniga nadále odmítá, že by z likérky pocházely lihoviny s metylalkoholem, kterým se v Česku v posledních dnech otrávily desítky lidí. Policie přitom zabavila několik nádob s alkoholem, kde byla jako výrobce uvedena Likérka Drak. Podle Čanigy jde ale o padělky. Firma prý přišla o miliony korun a ve věci chystá trestní oznámení. Majitel proto nabídl milión korun za dopadení pachatele metanolové otravy.

  • Jednatel likérky nabídl za dopadení pachatele milion zdroj: ČT Brno
  • Majitel likérky nabídl za dopadení pachatele milion zdroj: ČT Brno