Rybáře trápí sucho

Ostrava - Extrémní výkyvy počasí a velmi suché léto trápí rybáře v Moravskoslezském kraji. Kvůli dlouhotrvajícímu suchu jsou některé řeky a potoky prakticky vyschlé a ryby hynou. Nízké stavy hlásí také vodní nádrže.

Velké úhyny ryb a škody v řádech statisíců korun. Rybáři nemají kam vysadit ryby a nemůžou je ani přemístit do jiných toků. Vyschlá koryta totiž nejsou jen v Beskydech, trápí i Jeseníky. Vody ubývá také v nádržích. „My hospodaříme i v Olomouckém a Zlínském kraji, prakticky stejná situace je i v povodí Moravy, takže z těch průtoků na těch hlavních tocích je vidět, že přítoky jsou víceméně na nule,“ uvedl Přemysl Jaroň z Českého rybářského svazu Ostrava. Stav sucha je vyhlášen na sedmi řekách v Moravskoslezském kraji. Kvůli malým průtokům a nedostatku kyslíku nemohou rybáři v umělých chovných rybnících ryby ani krmit.

„Pokud je ryba nakrmená, spotřebovává větší množství kyslíku a došlo by vlastně k úhynu těch ryb. Následkem toho, že nemůžeme krmit, je ale ryba oslabená a je náchylnější k různým nemocem,“ říká líhňář Jan Pink. Situaci by pomohl vydatný déšť. Ten podle meteorologů ale ani v příštím týdnu přijít nemá.

Reportáž Venduly Horníkové (zdroj: ČT24)