Dobrovolných hasičů v kraji ubývá. Jen letos zaniklo osm jednotek

Brno - Dobrovolní hasiči - kdysi nedílná součást téměř každé větší obce. Trend posledních let ale ukazuje, že dobrovolníci už se do záchrany životů nehrnou a výjezdy k požárům či jiným pohromám přenechávají raději profesionálům. Jen letos už zaniklo na jižní Moravě osm jednotek. Naposledy například v brněnské čtvrti Přízřenice.

„Dobrovolných hasičů je kolem čtyřiceti, ale aktivních hasičů nás poslední dobou bylo jen devět, což je minimální počet členů, aby tato jednotka mohla fungovat,“ popsal situaci velitel přízřenických dobrovolných hasičů František Nováček.

Ani devět zbylých dobrovolných hasičů se ale v posledních měsících nedokázalo sejít. „Já mám v nájmu restauraci, jeden z kolegů je zaměstnanec dopravního podniku, další studuje vysokou školu. Kvůli tomu jsme se poslední dobou nebyli schopni sejít k výjezdu ani v počtu čtyř,“ vysvětloval důvod neakceschopnosti jednotky Nováček.

Poté, co se několikrát stalo, že přízřenickým hasičům přišla poplachová SMS a do deseti minut nepřišli na výjezd ani čtyři, rozhodli se jednotku úplně zrušit. „Naše jednotka letos zanikla. Občanské sdružení ale bude fungovat dál,“ dodal. Místní tak nepřijdou například o tradiční hasičský ples.

Městská část Brno-jih, pod kterou Přízřenice spadají, se proto musela domluvit s profesionálními hasiči, aby se o požární ochranu čtvrti postarali oni. „Při posouzení situace jsme zjistili, že požární ochranu v této oblasti jsme schopni zajistit vlastními silami. S úřadem městské části Brno-jih jsme se dohodli na tříleté spolupráci s tím, že městská část nám finančně přispívá na zabezpečení požární ochrany,“ uvedl mluvčí hasičů Jaroslav Haid.

Hasiči „vymřeli“ také v Závisti na Blanensku

Podobnou situaci také řešila obec Závist na Blanensku. „Sbor dobrovolných hasičů oficiálně skončil vloni. Nefunguje už ale sedm nebo osm let,“ řekla starostka Jana Minaříková (nez.). Důvod je podle starostky jasný - nedostatek času. „Proto jsme nesehnali potřebný počet mužů a žen, kteří by se tomu chtěli věnovat,“ uvedla Minaříková.

Situace v Závisti a v Přízřenicích bohužel není ojedinělá - v posledních dvou letech zaniklo na jižní Moravě celkem 15 jednotek a došlo k obnovení jen dvou dříve zaniklých.

Na konci loňského roku mělo Sdružení hasičů Čech, Moravy a Slezska 345 455 členů7 831 sborech. Členové jednotek Sdružení dobrovolných hasičů se podíleli na 36 248 zásazích a 102 dobrovolných hasičů bylo zraněno. V roce 2008 existovalo 7 916 sborů dobrovolných hasičů, které sdružovaly 242 350 členů.

(zdroj: www.dh.cz)

Na jižní Moravě je v současné době 601 jednotek sborů dobrovolných hasičů. „Z toho minimálně přes 500 jednotek je velmi aktivních a schopných kdykoliv vyjet k požáru. Dobrovolní hasiči jsou neodmyslitelní a nezastupitelní v rámci poplachového plánu kraje. My je samozřejmě potřebujeme při větším zásahu,“ uzavřel Haid.