Představení Moskva-Petušky podpoří snahu zachránit nádraží v Havířově

Havířov - Herci Národního divadla moravskoslezského dnes odehrají představení podle hry ruského dramatika Venedikta Jorofejeva Moskva – Petušky, kterému se říká Bible ruských alkoholiků, v Havířově na vlakovém nádraží. Soubor v čele s režisérem i představitelem hlavní role Tomášem Jirmanem chce tímto podpořit snahu občanského sdružení Důl architektury zachránit před likvidací nádražní budovu z šedesátých let, která je zdařilým příkladem architektury takzvaného bruselského stylu.

Protože děj hry se z větší části odehrává ve vlaku, hraje soubor představení běžně v divadelním klubu, kde jsou boxy připomínající vlakové kupé. Ani přímo na nádraží nebudou hrát ostravští činoherci poprvé. V březnu si zahráli v nádražním bufetu v Ústí nad Orlicí. Důvod byl stejný jako v Havířově - podpora lidí, kteří chtějí zachránit půvabnou výpravní budovu z roku 1874 před zničením.

Architekt původem z Havířova Adam Guzdek je hlavním iniciátorem akcí na záchranu havířovské nádražní budovy, kterou chtějí České dráhy v souladu s havířovským magistrátem zbourat a místo ní postavit nový terminál.

Petici proti likvidaci nádraží podepsalo kolem dvou a půl tisíce lidí. Sdružení zároveň odmítá přijmout rozhodnutí ministerstva kultury, které zamítlo návrh, aby bylo havířovské nádraží zařazeno mezi kulturní památky a tím získalo zvláštní ochranu. „Budeme v této věci podávat návrh na přezkumné řízení,“ řekl Guzdek.

Představení Moskva-Petušky začíná v prvním patře nádražní budovy v sedm hodin večer. Vedle Jirmana s něm hrají Jan Fišar, režisér Janusz Klimsza, Renáta Klemensová a Petr Houska.