Na forbíně s Tomášem Matonohou - tak trochu jiná (talk) show

Brno - Od září nabízí Česká televize každý čtvrtek večer na svém druhém programu nový zábavný pořad Na forbíně s Tomášem Matonohou. Připravuje jej brněnské studio ČT v režii Zdeňka Tyce. Jak to vypadá na „generálce“ a nakolik se účinkující drží scénáře při „ostrém“ natáčení před diváky v Divadle Reduta? Nahlédněte s námi do zákulisí.

Je půl čtvrté odpoledne. Do brněnské Reduty přicházíme těsně před začátkem generální zkoušky. Tomáš Matonoha srší energií a do poslední chvíle se snaží doladit některé detaily připravených scének. 

„Už to nechejte být, projedeme si to celé a uvidíme,“ volá z hlediště režisér Zdeněk Tyc. Na jeho sedadle už v sedm večer bude sedět některý z hostů. Produkce hlásí, že celý sál je vyprodaný.

Tomáš Matonoha si odchází pro sako, kolem pobíhá početný štáb. „A teď všichni ticho, prosím! Začíná zkouška,“ nařizuje režisér. Čas je neúprosný, atmosféra v sále citelně houstne. „A kde máme vinaře?“ zjišťuje Tyc. „Prý nosí víno z auta,“ ozve se ode dveří. „Tak ho okamžitě přiveďte. Kameramani toho člověka v životě neviděli, to přece nejde,“ zlobí se režisér.

Téma vinařství otevírá každý díl. Tomáš Matonoha si pokaždé do pořadu pozve některého moravského vinaře a na úvod s ním vede krátkou rozpravu o víně. „Když už jsme na jižní Moravě, byl by hřích toho nevyužít. Zdejší vinaři nejenže jsou dobří vinaři, ale většinou jsou to i moudří lidé. Mají zajímavé, hlubší postřehy k životu, vhodné i pro abstinenty,“ je přesvědčený režisér Zdeněk Tyc. Diváci se tak zábavnou formou dozvídají zajímavosti ze zákulisí vinařství.

Hlavním prostorem dění v pořadu je část jeviště před oponou, kterému se v divadelním slangu říká „forbína“ - stejné označení se vžilo také pro vtipné předscénky a glosy slavné komediální dvojice Jan Werich a Jiří Voskovec za dob Osvobozeného divadla. Stejně tak cílem tohoto pořadu je především bavit.

Režisér Zdeněk Tyc o pořadu Na forbíně s TM (zdroj: ČT24)

Účinkujícím „Forbíny“ s pořadovým číslem devět budou herec Pavel Liška a vicemistr světa v beatboxu Ondřej Havlík, který se věnuje také tradičnímu japonskému divadlu kjógenu.

Za klavírem ani tentokrát nechybí hudebník Zdeněk Král, který má v pořadu na starosti hudební vstupy a často je také součástí scének. Ač na první dojem možná působí plaše coby protipól energického Matonohy, jeho poznámky k dění na scéně jsou obvykle velmi trefné. To celé dohromady vytváří jedinečnou formu.

"Není to čistě talkshow, ale spíš skeč show. Je to takové blbnutí, hraní,„ tvrdí režisér. “S Tomášem se mi spolupracuje velmi dobře. Tomáš je pohotový a živelný. A co je živé, to mám rád," přiznává Tyc.

Ačkoliv mají účinkující předem připravený scénář, konečná podoba scének většinou vzejde ze situace. „V začátku se scénáře snažíme držet, ale už při generálce s hosty se ty věci začínají rozbíhat, takže to, co bylo původně na papíře, opustíme, a to, co funguje na jevišti, zachováme, případně nějak rozšíříme,“ vysvětluje Zdeněk Tyc. Pobídky „To tam nechejte, to je fakt dobré!“ tak z jeho úst na jeviště doléhají poměrně často. 

Například když úkolem Ondřeje Havlíka bylo učit Tomáše Matonohu a Pavla Lišku některé prvky z japonské frašky, dohodli se, že si scénku při generálce vyzkoušejí jen velice zhruba, aby to potom před diváky nepůsobilo hraně. „Všechny situace jsou proměnlivé, ale mně se na tom právě líbí, že je to dost improvizační,“ doplňuje Tyc.

Ukázky z "generálky" pořadu Na forbíně s TM (zdroj: ČT24)

Tvůrci pořadu si na sebe navíc ušili bič v podobě telefonního čísla pověšeného na balkoně u jeviště. Diváci přihlížející natáčení na něj po celou dobu pořadu mohou zasílat smsky s otázkami pro hosty. „Dotazy diváků jsou tak trochu škodná, ale často jsou mnohem lepší a víc na tělo, než jaké bychom vymysleli my sami,“ uznává režisér.

Výběr hostů plánují tvůrci pořadu dlouho dopředu. „Máme připravený seznam asi šedesáti lidí, které bychom tady chtěli mít. Ne každý s každým má čas, ale vždy se tu dvojici snažíme dát dohromady tak, aby je to nějak vázalo a aby to nevypadalo, jakože se sešli úplnou náhodou, ale aby tam byl nějaký hlubší smysl,“ říká režisér.

Zkouška trvá asi hodinu a půl. Jen co pódium opouštějí první hosté, hned se tam objevují Jakub a David Prachařovi. Dnes se totiž připravuje „dvoják“, kterým se tvůrci snaží dohnat prázdninové volno. Pro režiséra i průvodce pořadu Tomáše Matonohu jsou tak přípravy o to náročnější, ale rozhodně se tím nenechávají rozhodit.

Z více než hodinového divadelního pořadu se do televize dostane čtyřicetiminutový sestřih. Jeho premiéru mohou televizní diváci sledovat každý čtvrtek ve 21.00 na programu ČT2 nebo ve dvou reprízách následující neděli (02.25) a ve středu (12.55).