AVÍZO: Mezinárodní festival řemesel, jablečné slavnosti a drakiáda ve Strančicích

V sobotu 6. října se ve Strančicích v areálu minigolfu uskuteční akce Festival řemesel, jablečné slavnosti a drakiáda. Hlavním lákadlem je účast řemeslníků z Finska a Litvy. Kromě řemeslné části programu proběhne dopoledne na poli mezi Strančicemi a Všestarami drakiáda. Dále můžou návštěvníci soutěžit s vlastnoručně upečenými jablečnými dobrotami a připraven je bohatý kulturní program.

Řemeslníci z Finska a Litvy budou celý den předvádět své umění a prodávat ručně vyrobené výrobky. Návštěvníci se můžou těšit na karelianské koláče, finský žitný chléb, výrobky z žíní, tkaní, řezbáře, klenotníka, svíčkárnu nebo jircháře.

Zastoupeni budou samozřejmě také čeští řemeslníci, především to budou čerství držitelé regionální značky Zápraží a další řemeslníci z okolí. Těšit se můžete na kováře, hrnčíře, výrobce textilních výrobků, košíkářku, šperkařky apod.. Dále budou probíhat na stáncích workshopy určené především dětem, kde se budete moci seznámit s jednotlivými řemesly a třeba si i něco zkusit vyrobit. Zakoupit můžete také bylinky a čaje, jablečný mošt, med, perníčky, drobné hračky a další.

Drakiáda
Zdroj: ČT24/Andrea Kolovratníková

Po celý den se můžete těšit na bohatý program. Od 9:30 hod. proběhne drakiáda na poli mezi Strančicemi a Všestarami nedaleko areálu minigolfu. Od 12 do 13 hod. se budou přijímat jablečné moučníky, štrúdly a jiné dobroty. Účastnit se můžete i vy, stačí v uvedený čas přinést vlastnoručně upečenou jablečnou dobrotu, nejlépe rozkrájenou na 20-30 kousků. Vítězný moučník bude stylově odměněn. Samozřejmě bude celý den probíhat ochutnávka jablečných odrůd, jablečná kreativní dílnička a rozšířený prodej jablek v sadech ve Všechromech a Oticích.

Historický kolotoč
Zdroj: ČT24/Andrea Kolovratníková

Děti se mohou těšit také na historický kolotoč a střelnici a dvě loutkové pohádky, po celý den je připraven bohatý kulturní program.

Andrea Kolovratníková, Říčansko