Likérky v Moravskoslezském kraji už mají nové kolky

Ostrava - Český alkohol už znova míří do Polska i na Slovensko - tam skončil zákaz v 17 hodin. Moravskoslezské likérky už také mají nové kolky, mohou tak pomalu opět rozjíždět výrobu. Od celní správy do dnešního dne převzali výrobci před 700 tisíc kolkových známek.

Otevřít karton, vytáhnout lahve, překolkovat. Tak teď vypadá práce ve většině likérek v Moravskoslezském kraji. Výrobci doufají, že brzy zase začnou jít jejich lihoviny na odbyt. Lahve, které odběratelé odkoupili před prohibicí, totiž ještě donedávna ležely na skladech. A až se prodají, teprve pak přijdou na řadu ty nově vyrobené. „Ke každé šarži, která je uvedena na hrdle lahve, se musel vypracovat rodný list a předat to našim odběratelům, aby mohli prodávat to zboží, které odkoupili. Až to prodaji, zřejmě přijdou objednávky, doufejme, že se podaří obnovit důvěra trhu, což bychom si hodně přáli,“ říká ředitel likérky Jaromír Schiller. Výroba se tak pomalu rozjíždí v téměř všech likérkách v kraji. Ztráty za dva týdny prohibice jsou ale veliké. „Když to tak zprůměruju, tak měsíčně odvádíme na spotřební dani asi milion a půl, když se to podělí, tak takový půlměsíční výpadek, to máte asi tak 700 tisíc,“ prozradil Jaromír Schiller.

Štítínská likérka čekala na svých 100 tisíc kolků asi týden a půl, zažádala si o ně už 26. září. V průměru čekaly likérky na nové kolky asi deset dní. Celníci na severu Moravy až do dneška dodali téměř 750 tisíc nových kolků.

Reportáž Venduly Horníkové (zdroj: ČT24)