Oprava interny v kyjovské nemocnici je v pořádku, rozhodla komise

Kyjov - Zahájení rekonstrukce interny v kyjovské nemocnici bylo v pořádku, rozhodla komise odborníků. Ředitel měl podle závěrů komise pouze své kroky více konzultovat se zřizovatelem, tedy s krajským úřadem. Interna se opravuje už měsíc a půl, konec prací ředitel Petr Svoboda odhadl na leden 2013. Oddělení je nyní rozptýlené po ostatních pavilonech v areálu. Příští rok by se v Kyjově mohl opravit pavilon, ve kterém sídlí dětské oddělení a gynekologie.

Výběrové řízení na opravu interny vypsalo před rokem bývalé vedení nemocnice. Přihlásily se do něj 4 firmy, ale jedna z nich byla vyřazena. Krajský úřad tehdy navrhl soutěž zrušit a vyhlásit ji znovu. Nové vedení ale vybralo jednu z postupujících firem a podepsalo s ní smlouvu na rekonstrukci. Vítězem se stala firma, jejíž nabídka byla o procento dražší než nabídka nejlevnější. Firma ale slíbila, že celou rekonstrukci provede za poloviční dobu.

Finanční výbor začal výběrové řízení prošetřovat. Postup, který nemocnice zvolila, se mu totiž nelíbil. Po ukončení vyšetřování ale výbor konstatoval, že nemocnice postupovala správně. Vedení pouze vytkl, že o této záležitosti krajský úřad jako zřizovatele dostatečně neinformoval.

Podle výsledků kontroly bylo zahájení oprav interny potřeba. Provoz byl čím dál častěji narušován závadami, provozní náklady rostly a odsouvání rekonstrukce by výrazně snížilo kvalitu lékařské péče. V minulosti se dvakrát stalo, že se zaseknul zastaralý výtah, ve kterém zdravotníci resuscitovali pacienta. Přesto se zdravotníkům podařilo pacienty zachránit. I to byl důvod, proč nemocnice nechtěla se zahájením rekonstrukce otálet.

„My jsme neměli možnost čekat na rozhodnutí finančního výboru, protože nebyla uplatněna žádná námitka, která by nám posunula termín. Byli jsme povinni do 14 dnů od vyhlášení výsledků soutěže uzavřít smlouvu, a to jsme udělali,“ řekl České televizi Petr Svoboda.

Rozhovor s ředitelem nemocnice Petrem Svobodou (zdroj: ČT24)

„Jsem spokojen s výsledkem, který prokázal správný postup nemocnice. Vedle ekonomických faktorů jsou tam ještě horší faktory medicínské, které vyžadují opravu,“ vysvětlil Svoboda. Mimořádnou kontrolu investic nařídila kvůli některým nejasnostem na konci července krajská rada, zahájení prací tím však nebylo dotčeno. Rekonstrukce bude celkově stát 40 milionů korun, peníze na ni už loni vyčlenil krajský úřad.

V podobném stavu, v jakém byla interna, je podle Svobody i pavilon s gynekologií a dětským oddělením. Nemocnice má nyní přidělenou 30milionovou dotaci na zateplení, a pokud jí peníze přidá i kraj, mohla by pavilon v příštím roce zrekonstruovat. „Potom by byly opravené všechny důležité budovy,“ podotkl Svoboda.