ProtimluvFest představí autory ostravské revue i něco navíc

Ostrava – Tři dny autorských čtení, performancí, koncertů a výstav slibuje šestý ročník mezinárodní literární přehlídky ProtimluvFest. Hlavním organizátorem je ostravská literární revue Protimluv, která v čele s Jiřím Macháčkem systematicky reflektuje literární život regionu, a to včetně zahraničího, tiskne ukázky z děl básníků a prozaiků, články o hudbě, výtvarném umění, filmu, architektuře a vydává knihy. Festival představuje tradičně literáty, kteří v Protimluvu publikují. Kromě básníků a prozaiků z Česka přijedou autoři z Maďarska, Polska a Slovenska. Diváci se mohou těšit i na koncerty performance, výstavy.

Šestý ročník festivalu bude od 17. do 19. října na několika místech v Ostravě. Akce budou v Antikvariátu a klubu Fiducia, Galerii výtvarného umění Ostrava, Hudebním bazaru, v centru současného umění Cooltour a v galerii Rubrum v Přívoze.

První den se představí v centru Cooltour slovenský básník a prozaik Peter Šulej nebo brněnský undergroundový básník Jaroslav Erik Frič, jehož čtení doprovodí hudbou Pepa Klíč. Vystoupí pražský performer Milan Kozelka nebo ostravský výtvarník Jiří Surůvka.

Hlavní čtvrteční program bude v Domě umění. „Jako první se představí Radovan Jursa za hudebního doprovodu Milly Janatkové a Matouše Vlčinského, na něj navážou Vojtěch Kučera, Jacek Sikora a Oldřich Kutra. Ivan Motýl pak pokřtí básnickou prvotinu Natálie Paterové s názvem Uvnitř kosti duha,“ informovala mluvčí Domu umění Jana Šrubařová.

V druhé části vystoupí zpěvák, saxofonista a skladatel Miroslav Tóth s hudebním projektem Dunkeltherapie… after the End.

V pátek bude mít ve Fiducii autorské čtení básnířka, překladatelka a výtvarnice Leňka Daňhelová nebo slezský autor Petr Čichoň. Později v Hudebním bazaru vystoupí mezi jinými i legendární hudebník Mikoláš Chadima.

Oceňovaný básník Pavel Petr se v galerii Rubrum představí také jako výtvarník. V pátek večer tam bude mít vernisáž, jejíž součástí bude i literárně-hudební program.