Volby do krajských zastupitelstev a Senátu, den druhý

Jihomoravský a Zlínský kraj - Česko dnes čeká druhý den letošních krajských voleb, které jsou na třetině území spojeny s prvním kolem voleb do Senátu. Využít jej může většina českých voličů, kteří v pátek nenašli cestu do volebních místností. Jejich hlasy ovlivní sestavení vlády v regionech na příští čtyři roky. Rozhodnou o tom, zda sociální demokraté budou mít šanci obhájit hejtmanská křesla a obnoví si většinu v horní komoře Parlamentu. Volební místnosti dnes budou otevřeny od 08:00 do 14:00. Pak se uzavřou a volební komisaři začnou hlasy sčítat. Kromě Újezdu u Černé Hory, kde se urny kvůli obecním volbám otevřou až po desáté hodině večer.

Výsledky hlasování budou následně Českým statistickým úřadem zveřejňovány na serveru www.volby.cz. V krajských volbách se pokouší voličskou přízeň získat přes 11 300 kandidátů, které do souboje o 675 křesel vyslalo 68 stran a hnutí. Vítězství ve všech krajích obhajuje ČSSD. V senátních volbách, kde o 27 křesel usiluje 233 kandidátů, chce ODS uhájit pozice alespoň ve 14 obvodech, ČSSD v sedmi, KDU-ČSL ve třech a komunisté v jednom. O znovuzvolení ve zbývajících sedmi obvodech se pokoušejí kandidáti menších stran a hnutí. Voliči si do volebních místností musí vzít platný občanský průkaz nebo cestovní pas, aby volební komisaři mohli ověřit jejich totožnost a právo volit.

V Jihomoravském kraji budou lidé ve více než 1 400 volebních místnostech vybírat 65 členů zastupitelstva. Na výběr budou mít z 23 kandidujících subjektů, obyvatelé Břeclavi a části Brna navíc volí i dva senátory. Zlínský kraj je menší, má proto jenom 45 zastupitelských křesel, o která se uchází celkem 22 politických subjektů. I v tomto regionu budou někteří volit svého senátora, a to lidé na Zlínsku a Vsetínsku. Pokud nikdo ze senátních kandidátů v prvním kole nezíská nadpoloviční většinu hlasů, čeká voliče o týden později druhé kolo, kdy budou vybírat ze dvou nejúspěšnějších kandidátů.

Jak na hlasování? Letošní volby přinesly pár novinek

Hlavní letošní novinkou jsou voličské průkazy. Poprvé v historii krajských voleb nemusí lidé volit tam, kde bydlí. Kdo si na úřadě vyřídil voličský průkaz, může jít hlasovat i jinde, ale jen ve svém kraji. Totéž platí i pro volby senátní, s voličským průkazem lze volit kdekoliv v celém příslušném obvodu.

Hlasování do Senátu je jednoduché. Na každém lístku je jenom jedno jméno, volič si tedy vybere svého favorita, vloží lístek do obálky a ten vhodí do urny. S krajským zastupitelstvem je situace komplikovanější. I tady do obálky může volič vložit maximálně jeden lístek, ale má dvě možnosti: buď na něm nebude nic upravovat, a podpoří tak celou stranu, nebo zakroužkuje maximálně čtyři kandidáty, kterým pak dá svůj preferenční hlas.

Nejvyšší volební účast v zemi hlásí k 17:00 největší volební okrsek v republice, jímž je Vojenský újezd Březina na Vyškovsku. Rozkládá se asi na 16 000 hektarech a má jen tři obyvatele. Krátce po otevření volební místnosti jeden odvolil, a volební účast se tak raketově dostala na závratných 33 procent, řekla zástupkyně přednosty újezdu Emilia Šebestová. Újezd tvoří vojenský prostor, v němž se konají cvičení. Jde o hustě zalesněnou část Drahanské vrchoviny.

Na odlehlých samotách tam žijí hajní, popřípadě zaměstnanci vojenských lesů. Aby mohli odvolit, musejí jet do volební místnosti autem 20 až 30 kilometrů. Nachází se v hlavní vstupní budově do vojenského vyškovského areálu. V komisi zasedají čtyři ženy. Březinští mají volby trošku jiné než ostatní. Členky komise pro ně obvykle pečou koláče, aby se po jízdě až do Vyškova občerstvili. „Počítáme s účastí někde mezi sto až 200 procenty. Máme informace, že by měli odvolit všichni obyvatelé újezdu, a navíc jsme slyšely, že nám přijde přihodit obálky do urny i několik lidí na voličský průkaz, aby nás podpořili,“ dodala Šebestová.