Další obžalovaní v kauze Toflova gangu popřeli, že by se znali s ostatními

Brno – Dalšími výslechy obžalovaných mužů pokračuje Krajský soud v Brně v rozplétání složité kauzy tzv. Toflova gangu. Třináct lidí je obviněno z vydírání podnikatelů na jižní Moravě, hrozí jim až 16,5 roku vězení. Eduard Slanina i Petr Křipský dnes shodně tvrdili, že několik dalších obžalovaných vůbec neznají.

Dnešní líčení začalo výslechem bývalého vyšetřovatele hospodářské kriminálky Eduarda Slaniny. Pracoval na finančním úřadě v Brně a díky tomu mohl podle obžaloby dávat svým komplicům tipy na podnikatele, které gang následně začal vydírat.

Existenci gangu před soudem opakovaně popřel. „Nerozumím koncepci žalobce o třináctičlenné organizované skupině, když není naplněný elementární znak, že se obžalovaní znají,“ řekl před soudem obžalovaný Eduard Slanina poté, co odmítl, že by znal čtyři další obžalované – Eduarda Poláka, Zdeňka Olaha, Milana Vítka a Jaromíra Šálka.

Z doby práce u policie prý měl povědomí o Stanislavu Dobrovolném a Romanu Procházkovi, osobně se s nimi prý ale nesetkal. S Křipským, Almásym, Mokrým a Setvákem ho pojil čistě pracovní vztah kolegů z hospodářské kriminálky. „Osobní vztah s nimi ale nemám,“ vypověděl. Slanina také zpochybnil důkazní prostředky i svědky obžaloby.

Reakce Eduarda Slaniny na otázky novinářů (zdroj: ČT24)

Podobně jako Slanina argumentoval také Petr Křipský. Bývalý policista prý zajišťoval informace ze spisů, které si policie o vybraných podnikatelích vedla. Podílet se měl i na jejich vydírání. I on ale vše u soudu popřel. Podle něj vyšetřovatelé špatně vyhodnocují důkazy a pomíjí některá fakta.

Obhájce Křipského Pavel Hála včera novinářům řekl, že soud bude mít překvapivý závěr. „Celá věc bude jeden velký skandál, plno lidí bude zproštěno viny, možná všichni,“ tvrdil.

Obžalovaní

Miloš Almásy

Stanislav Dobrovolný

Petr Křipský

Lubomír Mokrý

Zdeněk Olah

Radoslav Petr

Eduard Polák

Roman Procházka

Rudolf Setvák

Eduard Slanina

Jaromír Šálek

Roman Velecký

Milan Vítek

Soud se případem začal zabývat v pondělí, kdy vyslechl Miloše Almásyho. Právě on měl spolu se zavražděným bývalým policistou Michalem Toflem gang vést. Také Almásy vypověděl, že některé další obžalované vůbec nezná. Přiznal ale, že jako člen hospodářské kriminálky bral úplatky ve výši stovek tisíc korun. Platili mu je za poskytnutí rad jeho známí, kteří se dostali do problémů.

Podle spisu se muži obohacovali vydíráním podnikatelů mezi lety 1998 a 2010. Obvykle je nejprve úředně křivě obvinili ze závažného hospodářského deliktu. Záhy dostal podnikatel nabídku, že mu zařídí stažení obvinění. Za tuto výpomoc údajně gang žádal úplatek. Mohl se pohybovat v rozmezí od 10 tisíc korun až do milionů. Podle kriminalistů si gang vydělal v letech 1998 až 2010 velké peníze. Policie zadokumentovala okolo 20 až 30 vydírání.

Skupinu údajně vedl někdejší policista Michal Tofl, kterého v červnu 2010 někdo zastřelil před jeho domem v Brně-Žebětíně samopalem. Letos kriminalisté zadrželi tři muže podezřelé z jeho vraždy. Jeden z nich, podnikatel Petr Pavel Bezděkovský, pak za mřížemi spáchal sebevraždu. Zbylým dvěma pachatelům hrozí až 20 let vězení.