Volební místnosti se zavřely. Skončilo druhé kolo voleb do Senátu

Brno - Volební místnosti po celé republice se po druhé hodině odpoledne uzavřely. Skončilo druhé kolo voleb do Senátu. Členové komisí sčítají hlasy v sedmadvaceti senátních obvodech. Ve Zlíně a Vsetíně už vítěze znají. Účast ve druhém kole se pohybovala okolo dvaceti procent.

V obvodu Brno-město se rozhoduje mezi dvěma kandidátkami, které postoupily z prvního kola voleb, jež se konaly minulý týden. Proti sobě stanuly Eliška Wagnerová (nez. za SZ) a Stanislava Slavíková (ČSSD). V průběžných výsledcích má zatím Wagnerová z druhého kola senátních voleb přes třiasedmdesát procent hlasů. Slavíková pak přes šestadvacet procent.

V Břeclavi už sčítání hlasů ukončili. Voliči vybírali mezi sociálním demokratem Janem Hajdou a komunistou Zdeňkem Tesaříkem. Senátorský post získal Hajda s 65,5 procenty hlasů. 

Ve Vsetíně získal minulý týden v prvním kole voleb lidovec Jiří Čunek 47,28 procent hlasů, a tím se ze všech kandidátů nejvíce přiblížil k vítězství. Se šestnácti procenty skončil druhý kandidát na senátora Jindřich Šnejdrla (ČSSD). V druhém kole Čunek své vedení potvrdil a zvítězil s s více než dvaasedmdesáti procenty hlasů. „Pocit, který z toho mám, není ani tak radost, jako spíše vděčnost k voličům, že zůstali moudrými lidmi a hlasovali na základě toho, jak mě znají,“ okomentoval průběžné výsledky Jiří Čunek. 

I obyvatelé Zlína už znají výsledky souboje mezi hejtmanem Stanislavem Mišákem (ČSSD) a nezávislým kandidátem Tomiem Okamurou. S 66,23 procenty hlasů zvítězil Okamura. Mišák získal ve druhém kole 33,76 procent hlasů. 

Volební účast se ve druhém kole pohybovala okolo dvaceti procent. Minulý týden byla téměř o patnáct procent vyšší. Nejvíce lidí přišlo za poslední dva dny volit v Praze 8. Nejméně pak v Sokolově. 

Podle místopředsedy Českého statistického úřadu Stanislava Drápala by jména sedmadvaceti senátorů, kteří na příštích šest let zasednou v horní komoře Parlamentu, mohla být známa už kolem půl páté odpoledne.