Senátorem za Karvinou bude opět Petr Vícha (ČSSD)

Karviná - Senátorem za Karvinou bude opět Petr Vícha (ČSSD), porazil Miladu Halíkovou (za KSČM). Vyplývá to z konečných výsledků, které dnes zveřejnil Český statistický úřad (ČSÚ). Druhého kola senátních voleb se v obvodu zúčastnilo 16,32 procenta voličů.

Před týdnem k volebním urnám v Karviné přišlo 34,26 procenta voličů. Pro vítěze hlasovalo nyní hlasovalo 59,70 procenta voličů (9647 lidí), poraženou volilo 40,29 procenta voličů (6510 lidí). V prvním kole získal Vícha 12.697 hlasů (41,18 procenta), Halíková 9115 hlasů (29,56 procenta).

Vícha řekl, že je výsledky příjemně překvapen. „Paní Halíková byla velmi silný soupeř, protože byla předtím primátorkou Havířova a ten tvoří dvě třetiny mého volebního obvodu. Jsem pyšný, že jsem získal 86 až 87 procent nejen v Bohumíně, ale i v okolní Dolní Lutyni,“ řekl Vícha.

Halíková uvedla, že výsledek hlavně ve srovnání s předchozími volbami považuje za úspěch. „Hlavně to, že veřejnost musela vzít na vědomí, že tady legálně funguje, existuje a je součástí politické scény Komunistická strana Čech a Moravy. Vystoupení z té řekněme bariéry, dokonce si troufám říct v mnoha případech izolace, se u těchto voleb jak do krajů, tak do Senátu projevilo,“ řekla Halíková.

Ztrátu některých hlasů vidí i v tom, že práce jejich kolegů z ČSSD je více prezentována než její.

Devětačtyřicetiletý Vícha, senátor, předseda senátorského klubu ČSSD a starosta vystudoval strojní a elektrotechnickou fakultu na Vysoké škole báňské v Ostravě. Pracoval v Železárnách a drátovnách Bohumín a v roce 1991 se stal vedoucím finančního odboru Městského úřadu Bohumín. Od roku 1994 je starostou Bohumína.

Do ČSSD vstoupil v roce 1995 a od listopadu 1999 byl osm let předsedou krajské organizace v Moravskoslezském kraji. V březnu 2005 se stal místopředsedou ČSSD zodpovědným za komunální politiku a tuto funkci zastával až do března 2007. Senátorem je od podzimu 2006, o dva roky později nahradil v čele senátorského klubu ČSSD Alenu Gajdůškovou. V letech 2000 až 2008 působil také v zastupitelstvu Moravskoslezského kraje.