V Ostravě se rozmáhá nový způsob okrádání seniorů

Ostrava - V Ostravě a okolí se mezi zlodějí rozmáhá nová finta, jak okrást důchodce. Seniora si vyhlédnou například v supermarketu, doprovodí ho před dům a tam mu namluví, že jdou za sousedem. Vzápětí důchodci začnou tvrdit, že jejich známý není doma a chtějí pro něj nechat vzkaz. Pak seniora vykradou.

Jednou z obětí dvojice zlodějů je i 77letá Blažena Králová. Do hledáčku se jim dostala, když se vracela z obchodu. „Paní se mě vyptávala, jestli bych něco mohla vyřídit sousedovi, že tam byli a soused není doma,“ popisuje běžný postup podvodníků. Mezitím, co se zlodějka snažila zabavit seniorku, její partner ji stačil vykrást. Zmizely jí šperky za nejméně dvacet tisíc korun. „Když odešli, vrátila jsem se do pokoje a dívám se, že mi tam něco překáží. Zjistila jsem, že krabička, kde jsem si odkládala věci, je otevřená a prázdná,“ říká Blažena Králová. V příštích dnech chce okradená důchodkyně jít na policii a podat na zloděje trestní oznámení. Nevěří ale, že by zlaté řetízky a náušnice ještě někdy uviděla. „Je mi to líto. Slibovala jsem vnučkám, ty dostaneš to, ty dostaneš to a už nic nedostanou,“ dodává smutně.

„Ostravští kriminalisté v těchto dnech prověřují tři případy páchání podvodů na seniorech, škoda jde do desítek tisíc korun,“ vyjádřil se mluvčí PČR Ostrava Petr Svoboda. Policisté stále apelují na seniory, aby nebyli důvěřiví k cizím lidem a co nejvíce si chránili svůj majetek.

Reportáž Jiřího Loučky (zdroj: ČT24)