Se složenkami a dopisy na Poštovskou? Od čtvrtka tam lidé už neuspějí

Brno - Jak získala Poštovská ulice v Brně své jméno, budou zřejmě budoucí generace pouze těžko hádat. Pobočka České pošty, která tam funguje už 138 let, se totiž stěhuje na nedalekou ulici Orlí. Důvodem přesunu je podle vyjádření podniku špatná dopravní dostupnost. Pobočka patří k největším v Brně, její poloha v centru však komplikuje přepravu velkých zásilek.

Zatímco lidé si ještě dnes na poště vyřizují složenky a další běžné záležitosti, zaměstnanci už v zázemí balí krabice a šanony. Přepážky se tam ve středu otevřou naposledy. Demontovat se ale zatím nebudou – na Orlí je už připravené nové, moderní zázemí. Pošta za ně zaplatila více než milion korun.

Nová pobočka leží blíž hlavnímu nádraží, od původního místa ji dělí pouze 400 metrů. Lidem nabídne všechny poštovní služby kromě balíkových, které vyřizuje pošta přímo vedle nádražní budovy. 

Pošťáci, kteří pracovali na Poštovské, se přesunou na Orlí nebo na jiné brněnské pobočky, propouštění se bát nemusejí. „Docela mě to mrzí. Pracovala jsem tu dvacet let, byli jsme fajn kolektiv,“ povzdechla si vedoucí oddělení přepážek Alena Osmanová. Zatím se neví, co bude s opuštěnou budovou.

Kdy získala Poštovská ulice v Brně své jméno?

17. století - Verlorene Gasse (Ztracená)
18. století - Verlorene Gasse + Brückel či Steineres Brückel (Ztracená + Můstek či Kamenný můstek)
1794 - Verlorene Gasse (Ztracená)
13. 11. 1896 - Postgasse (Poštovská, též Poštovní)
20. 12. 1918 - Poštovská (Postgasse)
17. 3. 1939 - Postgasse - Poštovská
10. 5. 1945 - Poštovská (dodnes)

Zdroj: encyklopedie.brna.cz 

O poštu v centru přijdou i Zlíňané

Podobný osud čeká i poštu v centru Zlína, kde fungovala čtvrtstoletí. Do konce března příštího roku by se měla přestěhovat do jedné z budov v bývalém areálu obuvnických závodů. Její rekonstrukce už začala.

  • Pošta v centru Zlína zdroj: ČT Brno
  • Pošta v centru Zlína zdroj: ČT Brno

Česká pošta tak chce ušetřit na nákladech za nájemné. Kvůli nesouhlasu vedení města ale přislíbila, že v centru Zlína ponechá alespoň čtyři přepážky, kde si lidé budou moci stále vyřizovat některé záležitosti. Podle radnice je to ale i tak málo.