Nový film 7 dní hříchů hodně čerpá z ostravských zdrojů

Ostrava - Nový celovečerní film 7 dní hříchů, který bohatě využívá různých ostravských zdrojů, jde do kin. 1. listopadu je premiéra v Praze, v sobotu ho budou moci poprvé vidět i diváci z Ostravy a dalších měst. Autorem scénáře je Josef Urban z Opavy, producentem je ostravská společnost v čele s Petrem Přikrylem a Danielem Krzywoněm. Příběh, který se odehrává v Sudetech na konci druhé světové války, se natáčel hlavně na Šumpersku a Jesenicku. Hudbu k filmu složil ostravský skladatel a pianista Boris Urbánek a nahrála ji Janáčkova filharmonie Ostrava. Vedle hlavního hrdiny Ondřeje Vetchého v něm diváci uvidí také ostravské herce - Norberta Lichého, Kostase Zerdaloglu nebo Přemysla Bureše.

Film s rozpočtem čtyřicet milionů korun je podle producenta Petra Přikryla historicky první celovečerní film, který produkuje ostravská firma.

Také skladatel Boris Urbánek skládal hudbu k hranému filmu poprvé a premiéru má i Janáčkova filharmonie Ostravě, která poprvé nahrála hudbu k českému filmu.

Dirigent Jakub Žídek ocenil, že autoři filmu nechtěli elektronickou hudbu ale živé muziaknty. Skladatel se inspiroval mimo jiné krásnou jesenickou krajinou. „Jeseníky mají krásná panoramata a atmosféru, proto jsem šel jsem do velkého orchestru,“ líčil Urbánek, když letos v březnu hudbu k filmu s filharmoniky nahrával.

Film se odehrává těsně po skončení války v Sudetech, kde se místo radosti nad koncem velkého vraždění dál dějí krutosti. Tehdejší složitou situaci v pohraničí autoři demonstrují na dramatickém příběhu českého lesníka Jana Olšana a jeho německé ženy Agnes.