Pěstounská rodina z Třince dostala nový dům

Třinec – Moderní domácnost třinecké pěstounské rodině zaplatilo sdružení Filadelfie, které podporuje mladé rodiny mající v péči větší počet dětí z dětských domovů. Už to jsou čtyři roky, kdy malá Ema dostala novou rodinu. Rodina Kocyanových teď pro své děti získala nový domov.

Romana Kocyanová říká, že kromě malé holčičky Emy má rodina ještě dva své kluky a v panelovém bytě 2+1 to už bylo obtížné. Velký dům rozhodně potřebují, už brzy si z dětských domovů chtějí vzít další děti. Bruno Heider z OS Filadelfie se nechal slyšet, že sdružení chce podporovat právě rodiny, které si chtějí vzít do pěstounské péče větší počet dětí.

Za posledních sedm let už na okraji Třince vyrostlo pro pěstounské rodiny pět nových domů. V Moravskoslezském kraji je o pěstounství největší zájem v republice. Na konci roku 2011 tady žilo skoro 1 300 pěstounských rodin, jen v Třinci jich je kolem 60. Podle Bruna Heidera to může být tím, že v regionu žije větší množství věřících lidí.

Reportáž Alexandry Přečkové (zdroj: ČT24)

Počet pěstounů by se mohl v Česku brzy zvýšit. Novela zákona o sociálně právní ochraně dětí počítá s tím, že děti do tří let by místo do dětských domovů šly přednostně do pěstounských rodin. Ty by místo dosavadních sociálních dávek mohly dostávat náhradu platu.