Hokejisté Zlína a Jaroslavle se utkali na památku kolegy Rachůnka

Zlín – Hokejové fanoušky ze Zlína dnes čekal nevšední sportovní zážitek. Jejich domácí tým na svém ledě přivítal hokejisty Jaroslavle. Vyprodané benefiční utkání je vzpomínkou na obránce Karla Rachůnka, jenž loni v září spolu s celým ruským týmem zahynul při letecké katastrofě.

Přátelskému utkání přecházel patnáctiminutový ceremoniál, jehož se zúčastnily i hokejové hvězdy, které se s Rachůnkem během své kariéry potkaly. Na ledě se tak setkali Jaromír Jágr, Patrik Eliáš, Martin Straka a Martin Havlát. Rachůnkovi byla in memoriam udělena Cena primátora města, kterou za syna převzal jeho otec. V hale byl také ceremoniálně vyřazen Rachůnkův dres s číslem 4, toto číslo tak už žádný zlínský hokejista nikdy neponese. Výtěžek z dnešního přátelského zápasu poputuje i na účet Domova pro osoby se zdravotním postižením ve Velehradě.

NO COMMENT: Pietní zahájení utkání mezi Jaroslavlí a Zlínem (zdroj: ČT24)

Klienty domova pro zdravotně postižené Karel Rachůnek několikrát osobně navštívil. Dnes ho tu připomíná autogram na stěně, ze které se stalo pietní místo. O smrti Karla Rachůnka se klienti ironií osudu dozvěděli během výletu, který jim sponzoroval. Rachůnkova rodina a kamarádi teď v tradici pokračují. Letos v létě znovu pořádali charitativní fotbalový turnaj osobností, domov ve Velehradě za třímilionový výtěžek koupí auto. A dostane i část výtěžku z dnešního zlínského hokejového utkání.

„Peníze investujeme hlavně do vybavení sociálně-terapeutických pracovišť, která hodláme pro naše uživatele, kteří přijdou do chráněného bydlení, budovat,“ ředitel Sociálních služeb Uherské Hradiště Bronislav Vajdík. Část peněz půjde nejen do zlepšení péče, ale i zpříjemnění života v ústavu. „Plánujeme zřídit i kavárničku, která by možná nesla jméno Karla Rachůnka, ale to je ještě hra budoucnosti. Pokud k tomu dojde, tuhle relikvii si tam určitě vezmeme,“ řekla vedoucí domova Irena Hučíková a ukázala na autogram na zdi. 

Benefiční utkání Zlína s Jaroslavlí bylo předem beznadějně vyprodané. Velehradští přátelé Karla Rachůnka přesto mohli počítat s těmi nejlepšími místy v kategorii VIP.

Nástupnický klub Jaroslavle pozval zlínské hokejisty do Ruska 

Klub Jaroslavle je ve Zlíně od pondělka na soustředění, které vyvrcholí právě pátečním zápasem. „Vnímáme to jako obrovskou poctu a jsme rádi, že můžeme přispět dobré věci. Je to pro nás velmi důležitá věc,“ řekl americký kouč ruského celku Tom Rowe. Jaroslavli, která po tragédii, při níž přišla o kompletní mužstvo včetně dalších českých reprezentantů Jana Marka a Josefa Vašíčka, se letos daří. Minulý ročník KHL vynechala. Vede Tarasovovu divizi a v Západní konferenci má více bodů jen Dynamo Moskva. Hráči v úterý po svém příjezdu uctili památku Karla Rachůnka na městském hřbitově, kde je hokejista pochovaný. 

Pro zlínské hokejisty je utkání svátkem. „Jaroslavl je dlouhodobě jedním z top týmů v Evropě. Vidět je trénovat a hrát je obrovský zážitek. Pamatuji si jako dítě, když sem jezdil ruský nároďák. Pro mladé kluky to bude parádní. A samozřejmě je to o té symbolice, o tom, co ta akce znamená,“ uvedl kapitán Zlína Petr Čajánek. 

Tým Jaroslavle opustí Moravu hned po dnešním utkání. Obě mužstva se však zřejmě brzy opět potkají. Ruský klub totiž pozval PSG Zlín na oplátku na soustředění do Jaroslavle.