Dialogem tanečnice s kontrabasistou vyvrcholí festival Tanec Ostrava

Ostrava - Přehlídka současného baletu Tanec Ostrava v neděli vyvrcholí posledním představením - tanečně hudebním projektem polských umělců Małgorzaty Haduch a Ksawery Wójcińskeho. Představení Free the Dance vol. 4 je improvizovaným dialogem tanečnice s kontrabasistou.

Do 15. listopadu pokračují doprovodné akce – taneční workshopy a také přímý přenos vystoupení Nizozemského tanečního divadla v Domě kultury města Ostravy. Milovníci moderního baletu uvidí choreografie slavného českého umělce Jiřího Kyliána a také nová díla dalších dvou významných choreografů – Johna Ingera a Medhi Walerskeho.

„Dostat tyto tanečníky k nám by bylo nemožné. Alespoň takto můžeme zážitek z vystoupení zprostředkovat,“ uvedla za pořadající Taneční divadlo Zóna Eva Friedlová.

Festival, který trvá od poloviny října, je jediný svého druhu v Ostravě. Prezentuje vrcholné taneční a pohybové projekty českých i zahraničních skupin. Letos přijeli hosté z Polska a Rakouska, z českých souborů se představili například VerTedance, Spitefire Comapny nebo DOT504. „Našim cílem je ukázat to nejlepší ze současného baletu a pohybového divadla, informovat o nejnovějších trendech,“ uvedla Eva Friedlová.

Představení polské dvojice, které bude zítra večer v centru Cooltour, uvedou studenti tanečního oddělení Janáčkovy konzervatoře a Gymnázia v Ostravě. Předvedou krátké taneční etudy.