Na válečné veterány se vzpomínalo i v Brně. V komorním duchu

Brno – Na 11. listopad připadá celosvětový Den válečných veteránů. Na řadě míst republiky dnes  proto proběhly vzpomínkové akce. Kytice a věnce položili na památník padlých hrdinů taky lidé v Brně.

Na vzpomínkovém aktu v Brně se dnes sešli i Michal Hečka a Emil Vašek, veteráni z druhé světové války. Michal Hečka bojoval ve Svobodově armádě na východní frontě, Emil Vašek byl pilotem 310. stíhací perutě ve Velké Británii. Dělily je stovky kilometrů, ale spojoval je stejný cíl. „Pamatuju si, že jsme museli za vlast bojovat. A šli jsme k tomu dobrovolně. Přál bych mladým lidem, aby taky takovým způsobem žili na světě,“ řekl válečný veterán Michal Hečka, dnes major ve výslužbě, který se po válce stal členem osobní stráže prezidenta Beneše. 

„Já jsem bojoval na západní frontě. V prvé řadě jsme bojovali ve Francii. Když padla Francie, tak jsme se přelodili do Velké Británie,“ vzpomínal plukovník letectva ve výslužbě Emil Vašek. V Británii původně dělal leteckého mechanika, po výcviku létal jako stíhací pilot u 310. perutě. 

NO COMMENT: Vzpomínka na válečné veterány v Brně (zdroj: ČT24)

Oběma mužům je přes devadesát let. Přesto každý rok vzpomenou na Ústředním hřbitově v Brně na klíčové okamžiky našich dějin. A taky na vojáky, kteří ve válce zemřeli. „Člověk už si na to vzpomíná jenom zdálky, jak se říká. Jsme prostě rádi, že ta válka skončila. Doufáme, že už další válka nebude,“ dodal Vašek. 

„Je to škoda, že občanská veřejnost nepřišla. Myslím si však, že i návštěva pár lidí, kteří si našli chvilku a přišli zavzpomínat na své kolegy, již zahynuli v jednotlivých válkách, je důležitá,“ řekl velitel posádky Brno Josef Trojan. Vzpomínky nepatřily jen válečným veteránům ze světových válek. „Jednalo se samozřejmě i o novodobé válečné veterány, to znamená z bojů v Kuvajtu, v Afghánistánu,“ upřesnil Trojan. 

Dnešní vzpomínkový den nebyl zvolen náhodně, 11. listopadu 1918 skončila první světová válka. Den veteránů se v Česku slaví až od roku 2001. Zatím jde o komorní akci, mezi lidmi se výročí moc neuchytilo. „Naše veřejnost si to nepřipomíná, protože nikdo z našich představitelů o tom nemluví,“ uzavřel vysloužilý letec Vašek.