Je to příležitost, jak poznat jiné kultury, shodují se rodiny

Brno – Typický nedělní oběd pro netypickou návštěvu se dnes podával i u Hanzelkových z Brna. Jejich hosty se totiž dnes stala tuniská rodina, která v jihomoravské metropoli žije už čtyři roky. Rodiny se setkaly díky integračnímu projektu Rodina odvedle, jehož cílem je už devět let zprostředkovávat setkání mezi Čechy a cizinci. Letos se poprvé projekt rozšířil také do zahraničí.

V nedělním menu po česku nesměla u Hanzelkových chybět ani typická polévka s koprem – kulajda. Do projektu se manželé zapojili poprvé a své hosty vyhlíželi se zvědavostí. „Sami jsme taky nějakou dobu v cizině byli, takže si dokážeme představit, jak složité někdy může být dostat se mezi lidi z místní kultury,“ řekla hostitelka Marie Hanzelková.

Hasan a Rima Jamaliovi jsou původem z Tunisu. Do České republiky přišli kvůli práci a v Brně žijí už čtvrtým rokem. Na oběd zamířili i s osmiměsíční dcerou. „Možná se z nás stanou přátelé, vytvoříme si nějaký hlubší vztah, možná to bude jen příjemný oběd. Ale je to dobrá příležitost, jak poznat nové lidi a jak i oni můžou poznat naši kulturu,“ popsal svoje očekávání Hassan Jamali.

NO COMMENT: Společný oběd české a tuniské rodiny (zdroj: ČT24)

Setkání mezi rodinami vždy zprostředkuje asistent z pořádajícího občanského sdružení Slovo 21. „Rodiny se snažíme spárovat na základě věku, koníčků a zájmů, jazyků – a pochopitelně místa bydliště, a to jednoduše proto, aby členové obou rodin měli dost společných témat k rozhovoru,“ vysvětlila koordinátorka projektu Bulgan Otgonsuren Rico.

Rodiny se do projektu mohou přihlásit pomocí online přihlášky na webu stránkách www.slovo21.cz nebo www.nextdoorfamily.eu.

Napříč Evropou ke stolu s neznámými lidmi usedlo 420 rodin

Cílem projektu je zintenzivnit kontakty mezi majoritou a cizinci, a tak pomoct v odbourávání předsudků nebo nenávistných projevů vůči cizincům. „U nedělních obědů se neformálním způsobem lidé setkávají, a tím se tak účinně podpoří komunikace a vztahy mezi většinou a cizinci. Tato setkání mnohdy vyústí v osobní přátelství mezi rodinami. Víme, že přibližně 60 procent zúčastněných rodin se nadále vzájemně navštěvuje i několik let po prvním setkání u oběda,“ popsala Rico.

Občanské sdružení Slovo 21 může letošní ročník považovat za velmi úspěšný. Poprvé se totiž s cizinci neobědvalo jen v Česku, ale také na Slovensku, v Maďarsku, Itálii, Belgii, Portugalsku, Španělsku a na Maltě. Ve 13 hodin ke stolu usedly dvě tisícovky lidí, které se do projektu zapojily.

Inovativní projekt získal také pochvalu Evropské komise. „Označila ho jako jeden z nejlepších způsobů individuální úrovně integrace cizinců do společnosti,“ řekla ředitelka občanského sdružení Slovo 21 Jelena Silajdžić. Už vloni projekt ocenila také rakouská nadace Unruhe.

Rodinná setkávání v rámci projektu Rodina odvedle úspěšně fungují v České republice už od roku 2004. Ke společným obědům zasedlo za tu dobu již 988 rodin Čechů a cizinců, dohromady 3 458 lidí.