17. listopad ve znamení pietních akcí i demonstrací

Brno - Výročí událostí 17. listopadu 1939 a 1989 doprovází pietní akce k nacistickému a komunistickému zásahu proti studentům. Historické milníky, stejně jako ty, kteří kvůli nim něco obětovali, si připomněli lidé po celé republice. V Brně se slavnostní shromáždění konalo dopoledne v Rooseveltově ulici u památníku 1., 2. a 3. odboje před budovou krajského soudu. Odpoledne vzpomínkové akce vystřídaly demonstrace.

Brnem také ve slavnostní den prošly dva lampionové průvody. První pořádalo Společenské centrum radnice městské části Brno-střed. Možnost vyrobit si lampiony dostali zájemci od 15:30 v centru na Dominikánské ulici, odkud samotný průvod vyrazil po 17. hodině.

Trasa průvodu

Denisovy sady - Biskupská - Petrská - Zelný trh - Radnická - Panská - Dominikánská - Šilingrovo náměstí

Druhý lampionový průvod k Mezinárodnímu dni studentstva zorganizoval Nadační fond studentů Filozofické fakulty Masarykovy univerzity. Průvod vyšel v 18 hodin z Moravského náměstí ze středu parku. Po průvodu zhruba v 21:00 bude následovat společná modlitba v kostele sv. Augustina na Kraví hoře a poté také posezení v klubu Topas na Kounicových kolejích.

Trasa průvodu

Moravské náměstí - Joštova - Jaselská - Gorkého - Jiráskova - Konečného náměstí - Veveří - Mučednická - Březinova - Kraví hora

17. listopad se ponese také ve znamení protestů proti vládě

Od 14 hodin pořádalo Hnutí za přímou demokracii v Brně demonstraci s názvem Dokončeme revoluci. Akce se konala na Malinovského náměstí.

Na stejný čas shromáždění svolala také krajní pravice. Jejich akce nesl název Stop vládě peněz – za opravdovou demokracii. Na akci dorazilo přibližně 150 lidí.