Boj znojemské radnice proti nezaměstnanosti nese ovoce

Znojmo – Sotva měsíc starý projekt Kolumbus, který má pomoci lidem ve Znojmě hledat práci, už nese první výsledky. Radnice se dohodla s firmou, jež už nyní ve městě vyrábí modely a hračky, že rozšíří výrobu a přijme kolem tří desítek nových zaměstnanců. Město za to poskytlo pozemky pro novou provozovnu.

Znojemské radnici se podařilo do města nalákat výrobce hraček Igra. Ten spojí síly s už existující sociální firmou Šikulové. Podle původního projektu mělo ve firmě vzniknout 25 nových pracovních míst, spojení s Igrou přinese další desítku volných pozic. „Díky tomu, že se poptávka trhu natolik zvýšila, byli jsme nuceni už nyní řešit určitý mezistupeň, co se týče rozšíření našich výrobních kapacit,“ řekl jednatel společnosti Josef Knob.

Firma se navíc zavázala k tomu, že 60 procent personálu budou tvořit handicapovaní a lidé těžko uplatnitelní na trhu práce, tedy například čerství absolventi nebo lidé těsně před důchodem. 

Výrobní družstvo Igra bylo za socialismu známé zejména plastovými figurkami s názvem Igráček. V jejich výrobě nyní pokračuje firma Efko z Nového Veselí na Žďársku. Jak se rozpadalo družstvo Igra, některé jiné společnosti převzaly jeho výrobu. Firma Šikulové se chce zaměřit na hračky blízké modelářství.

Firma převezme technologie, současné zásoby, zákazníky i značku Igra. Protože se znojemská radnice bála, aby se výrobce raději nepřesunul do Německa, rozhodla se začínající firmu podpořit. Nový výrobní závod firmy vznikne místo zahrádek poblíž Louckého kláštera. Pozemek společnost od města koupila s výraznou slevou. I díky tomu tady začne výroba už za dva roky. Do té doby jim město alespoň přispěje na nájem. „Rozhodli jsme se do rozpočtu pro rok 2013 zařadit položku 25 tisíc korun měsíčně na úhradu nájmu, než se výroba bude moci přesunout do vlastní haly,“ potvrdil starosta města Vlastimil Gabrhel (ČSSD). Finanční podpora radnice umožní rozjet výrobu už v příštím roce. 

Kolumbus podpoří studenty i podnikání 

Znojmo se potýká s nepříjemnou statistikou nezaměstnanosti. V průměru tu hledá práci 12 procent lidí, v zimě až každý pátý obyvatel města. Projekt Kolumbus má pomoci hledat a vytvářet nová pracovní místa. 

Město se zaměřilo hlavně na studenty a podnikatele. Studentům chce pomoct vyřešit problém s nedostatkem praxe, kvůli kterému je potenciální zaměstnavatelé často odmítají. Praxi nabídne Znojmo přímo na městském úřadě a ve svých příspěvkových organizacích. Radnice navíc z peněz utržených z hazardu vyčlení milion korun, z kterého bude studentům proplácet certifikáty z angličtiny a němčiny. V praxi to bude fungovat tak, že pokud dotyčný složí úspěšně zkoušky, město mu vrátí částku, kterou do certifikátu investoval. Ta se pohybuje mezi 3 až 6 tisíci korunami. 

Pomoc slibuje Znojmo i začínajícím podnikatelům. Jedna z budov bude sloužit coby podnikatelský inkubátor – město ji na několik měsíců bezplatně poskytne začínajícím firmám. Pokud budou mít podnikatelé zájem, můžou své síly spojit se studenty místních ekonomických škol, kteří jim v rámci praxe zadarmo povedou účetnictví.

Město chce taky posílit spolupráci s Rakouskem. Znojemské školy s technickým zaměřením proto upraví některé své obory přímo na míru konkrétním rakouským, ale i místním firmám, kde potom studenti najdou uplatnění.