Náměstkyně Nicole Hale: Jsem v ČR proto, abych podpořila Westinghouse

Praha - Spojené státy zesilují diplomatickou aktivitu kolem tendru na dostavbu jaderné elektrárny Temelín. V něm se do užšího výběru vedle česko-ruského konsorica MIR 1200 dostal také americký Westinghouse. V rozhovoru pro Českou televizi potvrdila snahu o „ulovení zakázky“ náměstkyně ministra obchodu USA Nicole Yvette Lamb-Hale. Součástí této ofenzivy má být i návštěva ministryně zahraničí Spojených států Hillary Clintonové příští týden.

„Do České republiky jsem přijela, je to mimochodem moje první návštěva v Praze, jednat o hospodářské konkurenceschopnosti a jak ji můžeme společně navzájem posilovat. A také jsem tu proto, abych podpořila nabídku firmy Westinghouse na dostavbu Temelína. Myslím, že je nejlepší, co se týče ceny, bezpečnosti i inovací,“ říká náměstkyně ministra obchodu Spojených států Nicole Yvette Lamb-Hale.

Když sem přijel velvyslanec Spojených států Norman Eisen, byl v otázce Temelína velmi aktivní, v poslední době je ale od něj o Temelínu slyšet méně. Budete teď zas chtít diplomatickou aktivitu zesílit?

„Ano, i kvůli tomu jsem tady. Ale za dobu, co je tady, byl Westinghouse vybrán jako jeden ze dvou uchazečů, kteří v tendru pokračují. A jak se blížíme k poslední fázi rozhodovacího procesu, bude vláda Spojených států v podpoře Westinghousu čím dál hlasitější. Příští týden sem přijede jednat i můj kolega z ministerstva obchodu náměstek Matthew Murray.“

Příští týden sem má přijet i vaše kolegyně - ministryně zahraničí Hillary Clintonová. Je to součástí té diplomatické ofenzivy?

„Obecně mohu říct, že nabídku Westinghousu velmi podporujeme, ale také chci dodat, že vztahy mezi Českem a Spojenými státy jsou na mnohem širší úrovni.“

Bylo pro vás vyřazení Arevy z tendru impulsem k zesílení diplomatické ofenzivy?

„Není naším zvykem kritizovat jakéhokoliv konkurenta. Rozhodnutí týkající se nabídky Arevy učinila Česká republika.“

Takže jste si opravdu neřekli: „Musíme na tom teď víc zapracovat?“

„Ne, neřekli. Byli jsme jen šťastni, že Westinghouse v tendru zůstal.“

Rád bych se zeptal na dohodu o vzájemné ochraně investic s USA. Češi chtějí její změnu, protože si stěžují, že vede k příliš mnoha arbitrážím.

„Nemohu se k tomu vyjadřovat přímo, protože to spadá pod ministerstvo zahraničí. Za ministerstvo obchodu můžu říct, že doufáme, že se o tom bude jednat. Vzájemné investice jsou důležité. Spojené státy v Česku investovaly 6 miliard dolarů. Doufám, že najdeme řešení, které bude výhodné pro obě strany.“

Byla jste včera na návštěvě v Aeru Vodochody. To se snažilo v minulosti prodat letadla L-159 například Venezuele nebo Bolívii, ale Spojené státy, jejichž součástky letadla využívají, tomu zabránily. Teď chce Česko prodat 24 strojů do Iráku. Povolíte to?

„Můžu říct, že administrativa prezidenta Obamy se velice snaží o to, aby naše vývozní omezení šla s dobou a aby podporovala konkurenceschopnost nás i našich partnerů.“

Nicole Yvette Lamb-Hale o své návštěvě Česka (zdroj: ČT24)