Z nádraží už mohlo být muzeum, České dráhy ale s prodejem otálejí

Kyjov - Z bývalé správní budovy kyjovského nádraží mohlo být vojenské a železniční muzeum. Občanské sdružení i zástupci kyjovské radnice se už tři roky snaží získat část nádraží od Českých drah. Důvodem průtahů je podchod.

„Chápeme, že poměry v Českých drahách jsou složité, ale tři roky jsou dlouhá doba,“ vysvětlil zástupce občanského sdružení Omega plus Vladimír Výleta. Sdružení chce v bývalé správní budově zřídit historické vojenské muzeum, které by připomenulo válečné hrdiny Kyjovska. Součástí expozice má být také muzeum vlakové.

„Město Kyjov vítá snahy občanského sdružení o zřízení muzea zelené a modré armády, protože si myslíme, že něco podobného v regionu chybí,“ přiznal kyjovský starosta František Lukl (nez.).

Průtahy způsobil podchod, který spojuje dvě části města

České dráhy zdůvodňují průtahy tím, že součástí objektu je také podchod, který využívá Správa železniční dopravní cesty. Dokud nebude jasné, kdo se o podchod v budoucnu postará, odmítají České dráhy komplex prodat. „Podchod není aktivně využívaný, chodí tam pár lidí, protože je ve velmi špatném stavu. Nicméně má ale strategickou polohu, protože spojuje dvě části města,“ doplnil Lukl. Momentálně se tedy čeká na stanovisko samosprávy, zda se Kyjov o podchod postará. To by mělo být jasné do konce letošního roku.

Bývalou správní budovu chce město odkoupit za maximálně dva miliony korun. Prostor by pak pronajalo občanskému sdružení. Bohužel kupní cena objektu není stále pevně stanovena.

Zástupce sdružení Omega Plus zaslal ministru dopravy otevřený dopis. Jakkoliv se České dráhy snaží zbavovat nevyužívaných prostor, tříletá tahanice o nádraží v Kyjově tomu nenasvědčuje. „Zdá se nám, že České dráhy kličkují,“ uvedl Výleta. Přitom jen na jižní Moravě nabízí České dráhy k prodeji na 180 objektů. Jedná se většinou o menší budovy v rámci zrušených nádraží. V nabídce jsou ale i zahrady nebo vodárenská věž.

Českým drahám se prodej nemovitostí příliš nedaří

Minulý týden České dráhy dražily svoje sídlo na Kounicově ulici. Za 215 milionů korun jej ale nikdo nechtěl.