Mrazy si už vyžádaly první lidské životy

Dvě silně podchlazené osoby našli dnes kolemjdoucí v Olomouci a v Července na Olomoucku. Devětapadesátiletý muž, zřejmě bezdomovec, i dvaašedesátiletá žena skončili v olomoucké fakultní nemocnici.

Podle odhadů v Olomouci žije přes 650 bezdomovců. Řada z nich zůstává jen ve stanových přístřešcích nebo pod dekami na ulicích. Možnosti ubytování pro lidi bez přístřeší v Olomouci ve středisku Samaritán, který zřizuje Charita Olomouc, jsou v těchto mrazivých dnech nulové.  Azylový dům zřizovaný městem je i v olomoucké místní části Řepčín.

Charita poskytuje zázemí bezdomovcům nejen v azylovém domě a noclehárně, ale od poloviny listopadu může v denním centru v provizorních podmínkách strávit noc až 35 lidí. Lidé bez domova mohou v mrazivých dnech strávit omezenou dobu v denním centru, kde je pro ně připravena polévka či teplé nápoje. „Mohou zde být jen po omezenou dobu. Nají se, ohřejí a pak musí zpět na ulici. Denně denním centrem projde zhruba 150 lidí,“ doplnil Petr Prinz, ředitel Samaritánu.

Mrazy si už v sobotu zřejmě vyžádaly tři lidské životy. V Rožnově pod Radhoštěm byla nalezena mrtvá žena, v Hradci Králové a v Plavech na Jablonecku zemřeli dva muži. Zdravotníci u všech konstatovali smrt podchlazením, příčinu však upřesní až nařízené pitvy. Další oběť hlásí dnes Ostrava, policisté tam vyšetřují úmrtí muže, který byl nalezen u mostního pilíře.