Očipovaní psi by byli lépe dohledatelní, říká ředitel útulku

Brno – Do brněnského útulku městské policie se každý měsíc dostane kolem osmdesáti psů, kteří se majitelům ztratili nebo jim utekli. Najít zpětně osobu, jež za psa zodpovídá, ale není vůbec jednoduché. Podle ředitelů útulků by jim práci usnadnily povinné čipování a jednotná registrace zvířat.

„Ideální by bylo, kdybych podle čipu mohl zjistit vlastníka,“ popsal ředitel brněnského útulku Pavel Terzijski. Tak to ale zatím nefunguje. Hlavní zádrhel je v tom, že záleží pouze na majiteli, zda psa čipem označí. I při splnění této podmínky ale hledání majitele není u konce. „Pokud je zvíře označeno čipem, ale není registrováno, tak sice pomocí čtečky zjistíme, že pes má čip, ale vlastníka nemusíme najít,“ dodal Terzijski. V Česku totiž neexistuje jednotný registr, kam by měli majitelé povinnost svého psa zapsat.

Hledání majitelů zatoulaných psů proto často připomíná detektivní práci. „Pokud ho nenajdeme v naší databázi, prohledáváme další registry majitelů zvířat,“ popsal práci Terzijski. Ty ale vlastní soukromé subjekty, které nemohou útulku poskytovat osobní informace. Vlastníka tak kontaktují samy. „Pokud ani tak majitele nedohledáme, následují další identifikační postupy,“ řekl Terzijski. Nechce je prozradit, aby nepomohl těm, kteří se chtějí svého zvířete opravdu zbavit.

Brněnský útulek v číslech

Ročně se do brněnského útulku dostane přibližně 1 100 psů a 700 koček. Více než dvěma třetinám nalezených zvířat se podaří najít majitele.

Majitelé mají povinnost očipovat svého psa pouze v případě, když s ním chtějí vyjet do zahraničí. „Naši fenku máme očipovanou, protože jsme byli ve Francii,“ potvrdila chovatelka Jiřina Jakubcová. Jiní chtějí mít jistotu, že se jim jejich čtyřnohý miláček při zatoulání brzy vrátí. „Náš pes má čip kvůli tomu, aby se nám ho podařilo vždy najít,“ řekl majitel fenky Eli Lukáš Svoboda.

Kde je možné zaregistrovat svého psa