Moravský Krumlov chce koupit zámek, i bez Epopeje

Moravský Krumlov – Vedení Moravského Krumlova uvažuje o koupi tamějšího zámku, který patří společnosti Incheba. Důvodem je váznoucí oprava památky, na které se město s vlastníkem dohodlo letos v srpnu. Krumlovská radnice chce vzít osud zámku do svých rukou. První sezóna bez Slovanské epopeje totiž ukázala, že bez turistického taháku přichází region o tisíce návštěvníků a restauratéři o tržby.

Vedení města se společností Incheba podepsalo v srpnu memorandum o obnově zámku. Připojily se k němu také Jihomoravský kraj a Ministerstvo kultury. Jen první etapa opravy zámku, během které by se mělo od podlahy až po strop opravit první podlaží zámku, vyjde na šest miliónů korun. Celá oprava by podle odhadů měla stát dvě miliardy. „Postupnými kroky vytvoříme ze zámku důstojný stánek kultury,“ řekl tehdy generální ředitel společnosti Incheba Alexandr Rozin. 

Navzdory tomu, že se společnost snaží naplňovat Rozinova slova a opravila už podlahy a elektřinu v prvním podlaží, se chce vedení města v obnově zámku angažovat více. „Začali jsme vyjednávat se společností Incheba o spoluvlastnictví či vlastnictví zámku,“ sdělil starosta Moravského Krumlova Tomáš Třetina (TOP 09). 

Hlavním důvodem je, že město může podle něj zámek rychleji obnovit. „Máme snazší cesty, jak získat dotace, a zachovat tak zámek pro budoucí generace,“ dodal Třetina. Dá se očekávat, že se cena bude pohybovat kolem dvaceti miliónů korun - to je částka, kterou Incheba do památky už investovala.

„V tuto chvíli mohu potvrdit pouze tolik, že starosta Moravského Krumlova vyslovil zájem města o koupi zámku Moravský Krumlov a společnost Incheba Praha tuto možnost neodmítla. Prodej zámku městu tedy nevylučujeme. Na bližší komentování je ovšem zatím příliš brzy,“ reagovala na aktivitu města mluvčí Incheby Markéta Holatová.

V minulosti chtěla zámek koupit také francouzská společnost Compagnie des Chateaux d´Europe Centrale, která jej plánovala přebudovat na hotel. Jejich podmínkou bylo zachování Slovanské epopeje v Krumlově, to se však nepovedlo a jednání o koupi proto skončila.

První sezóna bez Muchovy Epopeje zasáhla celý region

„Odvoz Epopeje znamená pro Moravský Krumlov citelný zásah do podnikání v oblasti cestovního ruchu. Je to i velký zásah do provozování městského kulturního střediska. Znamená to propuštění několika zaměstnanců i výrazné snížení počtu akcí, které jsme mohli dotovat z našeho rozpočtu díky ziskům z návštěvnosti Epopeje,“ popsal už dříve situaci starosta Třetina. 

Přestěhováním Epopeje do Prahy přišli Krumlovští o třicet tisíc návštěvníků ročně. Z klíčového místa regionu se stalo ospalé městečko bez turistů. Vedení Moravského Krumlova tak musí přemýšlet, na co jiného turisty do města nalákat. Jednou z možností je nové koupaliště. Práce na stavbě začaly ještě před zimou a už příští rok v červnu by tři nové bazény měly přivítat první návštěvníky.

Historie zámku Moravský Krumlov

První zmínka o stavbě pochází z konce 13. století. Původní hrad, který byl později přestavěn na renesanční zámek, patří od roku 1625 Lichtenštejnům, s jejichž rodem je neodmyslitelně spjat. Nádvoří obstupují tři etáže arkád, které řadí zámek ke skvostům renesance na Moravě. Přestavba vznikla podle návrhu italského stavitele Leonarda Gara da Bisona.

Oprava zámku návrat Epopeje nezaručí 

Nevyhovující podmínky ve zchátralém moravskokrumlovském zámku patří k hlavním důvodům, proč majitel Slovanské epopeje, hlavní město Praha, rozhodl o stěhování díla do Veletržního paláce. Zámek má poničené střechy i podlahy a je tam vlhko.

Ani rekonstrukce zámku ale není zárukou návratu Epopeje do města. „Žádnou garanci nemáme. Je to jen jedna z podmínek. O navrácení sbírky obrazů jednáme se zastupiteli z Prahy,“ tvrdí starosta Tomáš Třetina.