Ženy, které pletou obvazy pro malomocné, prosí o pomoc

Kyjov - Ženám z Moravy a severu Čech, které dobrovolně pletou speciální obvazy pro malomocné v Africe a Indii, chybí peníze na poštovné. Přestože mají do práce obrovskou chuť a nechybí jim ani potřebná bavlna, hotové výrobky nemají za co odesílat. Jen dnes za balík s 350 obvazy adresovaný jednomu z leprosárií v Ugandě zaplatily dva tisíce korun. A to je pro kyjovské občanské sdružení OMEGA plus, které výrobky žen shromažďuje, hodně peněz.

„Jen letos nás stálo poštovné dvě stě padesát tisíc korun, to jsou pro nás obrovské peníze. Na materiál, ze kterého ženy pletou, sponzory nacházíme, ale na poštovné už to pomalu nestačí,“ uvedl šéf občanského sdružení Vladimír Výleta, který před lety s organizováním žen ochotných zdarma plést speciální obvazy začal. Problematika pomoci malomocným ho zaujala natolik, že se rozhodl k ní přispět. „Obrátil jsem se tehdy na řádovou sestru se zkušenostmi z místních misií a ta nám adresy míst, kde obvazy potřebují, poskytla,“ uvedl.

Dnes je v celé republice plete asi 700 lidí na 145 místech Moravy a severních Čech. Jejich domácí práce se nedá nahradit obvazy kupovanými ani strojně pletenými, protože musí být z čisté bavlny a bez jakýchkoliv umělých příměsí, aby byly pružné a šetrné k otevřeným ranám nemocných. Neobsahují žádné chemické látky, nevedou statickou elektřinu, a proto kůži nijak nedráždí. Používají se jako svrchní vrstva a jejich velkou výhodou je, že jsou pratelné. Spotřeba obvazů je velká a pro nemocné mají význam a nevyčíslitelnou hodnotu i v tom, že vědí, že na ně kdosi v daleké Evropě myslí. Nejsou ve své bolesti tak sami a opuštěni. Není výjimkou, že ze vzdálených míst do Kyjova pak přicházejí vděčná psaní.

NO COMMENT: Takhle vznikají obvazy pro malomocné (zdroj: ČT24)

Lepra (též malomocenství či Hansenova nemoc) je infekční onemocnění, způsobované bakterií Mycobacterium leprae, která má sklon napadat periferní nervy a jiné chladnější oblasti těla – kůži a sliznice. Původně řecké slovo „lepra“ označuje chorobu, při níž se loupe kůže. Tradiční český název „malomocenství“ odkazuje zřejmě na poškození hmatu, které choroba způsobuje. Nejstarší zmínka o lepře pochází z období cca 1500 př. n. l., nejstarší tělesné pozůstatky vykazující jasné známky tohoto onemocnění sahají až do 4 tisíciletí př. n. l. Lepra byla považována za boží trest, malomocní byli soustředěni v tzv. leprosáriích. Poslední leprosárium v Evropě je v rumunském Tichileşti v deltě Dunaje. Nemoc často probíhá bez příznaků a není nijak zvlášť nakažlivá (vyjma kožní formy vytvářející vředy, která je velmi nakažlivá). Za určitých okolností může ale dojít k rozvinutí její destruktivní formy. Ničí lidský imunitní systém a způsobuje znetvořeniny na končetinách a na obličeji. Odhaduje se, že leprou v současné době trpí 10-11 miliónů lidí, zejména ve střední Africe a jihovýchodní Asii. K léčbě malomocenství se dnes používají specifická antibiotika.

Zdroj: Wikipedie.cz

Než bych seděla u televize jen tak, pletu

Jednou ze čtrnácti žen, které pletou na Kyjovsku, je i Růžena Fialová. „Chodíme do farního společenství. Tam jsme se o tom před lety dozvěděly. Hned jsme některé z nás věděly, že to musíme udělat. Než doma sedět zbůhdarma u televize, tak u toho pletu pro malomocné z Afriky a Indie. Můžu tak být někomu užitečná,“ říká seniorka Fialová.

Plete i její švagrová Marta Petrášová. A stejně jako její příbuzná říká, že je to pro ni radost. „Mám dobrý pocit, že někomu pomáhám,“ prohlašuje při pletení. Pro obě se to stalo koníčkem, i když zabere hodně času. Uplést jeden obvaz trvá třeba osm až deset hodin. Záleží přitom na každé ženě, jaké si zvolí tempo. „Jeden rok jsem to počítala. Napletla jsem jich devadesát pět. Záleží přitom, jak je pletete široké a jak silnou máte bavlnu,“ popisuje paní Marta.

Marta Petrášová plete ročně až sto obvazů
Zdroj: ČT24/ČT Brno

Když mají obvazů napleteno dostatečné množství, zanesou je do Omegy, kde je začnou plnit do igelitových sáčků. Do jedné krabice, která pak putuje na poštu, se vejde 350 obvazů. A balení opět provádí kyjovské ženy. „Někdy se mě ženy z farního společenství ptají, co za to mám. Když jim řeknu, že nic, tak se diví, proč to dělám. A já jim vždycky říkám, že z lásky,“ vysvětluje Fialová. Rozhodně to ale přináší i jiný benefit, setkání s lidmi, kteří mají stejný cíl a společné téma k hovoru. Není to o sezení doma a přemítání, jestli je člověk i v důchodovém věku někomu k užitku.

Obvazy se pletou na jehlicích číslo 2,5, obě strany hladce, očka se běžně utahují. Šířka úzkého obvazu je 25, širokého 30 ok (včetně okrajových) a konec je potřeba zapošít. Na jeden obvaz se používá buď 1 klubíčko 100% bavlněné příze (vhodná je např. Sněhurka, která má 30 g a 200 m), ale OMEGA plus má k dispozici levnější přízi, na jejíž nákup se jí podařilo sehnat sponzora. Zájemcům ji tak může dodat. Plete se z bílé barvy, popřípadě velmi světlých béžových odstínů.