Slováky láká levnější pyrotechnika v Česku

Třinec - Nákup zábavní pyrotechniky začíná. I přesto, že do oslav Nového roku zbývá ještě více než týden, prodejci s petardami hlásí už teď velký zájem zákazníků - hlavně ze Slovenska. Ohňostroje tam totiž vyjdou až několikanásobně dráž. Na vyšší ceny se ale musí letos připravit i Češi.

Rakety, fontány, klasické petardy. Specializované obchody se chystají na žně. Oproti minulým létům si ale lidé za světelnou show připlatí. „Pracovní síla v Číně je dražší, dolar je vyšší, než býval v minulých letech, takže to zvedá cenu pyrotechniky,“ vysvětluje majitel obchodu s pyrotechnikou Petr Cymorek. Nákup zábavní pyrotechniky se ale v Česku pořád vyplatí. V Polsku jsou ceny srovnatelné, u slovenských sousedů mnohonásobně vyšší. Například sada kulových pum se dá v česku pořídit už za 140 korun. Na Slovensku se její cena pohybuje okolo 18 eur, tedy 450 korun. Řada Slováků proto za silvestrovskými nákupy míří za hranice.

Ohňostrojoví nadšenci si letos můžou vybírat. Na pulty se díky nové evropské legislativě dostala i pyrotechnika, která se zatím volně prodávat nemohla. Podle prodejců se Češi do ohňostrojů vysoké částky vkládat nebojí. A zábavní pyrotechniku už nekupují jen na Silvestra, ale po celý rok.

Reportáž Alexandry Přečkové (zdroj: ČT24)