Na nápor pacientů jsou lékaři připraveni

Ostrava - Záchranáři a lékaři na pohotovostech, kteří mají službu během svátečních dnů, rozhodně nemohou mluvit o klidných Vánocích. Bývá totiž pravidlem, že počet výjezdů za pacienty anebo počet návštěv na pohotovosti je vyšší než obvykle. Nejčastější jsou žlučníkové záchvaty, průjmy, zvracení, nechybí uvíznutí rybí kosti v krku či bolesti zubů.

Vánoce jsou spojeny i s hodováním. Na zdravotní problémy si tak velmi často zadělávají i lidé, kteří se během roku snaží dodržovat zdravou stravu. A na Vánoce si nerozumně řeknou, že v tyto dny si mohou dopřát. Bramborový salát, smažená ryba, řízky, cukroví, alkohol, ořechy, slazené limonády, větší množství kávy, nepravidelnost či naopak přejídání se a nedostatek pohybu pak udělá své.

Lékař interního oddělení Vítkovické nemocnice Vladimír Jetmar míní, že nejlepší by bylo držet se i o Vánocích obecných pravidel správného stravování, to znamená jíst střídmě a nepřejídat se. „Je to těžké, ale snad by stačilo alespoň nekonzumovat ve velkém množství páté přes deváté tučné, pečené, smažené a sladké potraviny spláchnuté alkoholem navrch," řekl internista.

Nejčastější výjezdy jsou k žlučníkovým kolikám. Tady lékaři vzkazují: hlavně pozor na tuky. Pokud již k záchvatu dojde, tak nic dále nejíst a nepít. Zejména ne alkohol. Ten se zklidněním žlučníku nepomůže, ale naopak situaci ještě zhorší.

Pokud si člověk chce užít Vánoce bez trávicích obtíží, měl by hledět na množství i skladbu stravy. Potěšení z jídla neroste s tím, čím víc toho člověk sní.