Peníze z hazardu půjdou na kulturu i sport

Olomouc - Olomoucká radnice už rozhodla, jak příští rok rozdělí 40 milionů korun, které díky novele zákona opět získá navíc z odvodů z výherních hracích přístrojů a loterií. Městská knihovna z této částky příští rok obdrží osm milionů korun a ostatní peníze město použije na kulturu, sport a sociální oblast.

Příjmy radnice z hazardu díky novele zákona o loteriích a hazardu výrazně vzrostly už letos. Zatímco v loňském roce obnášely 30 milionů korun, tak nyní se jejich roční výše pohybuje kolem 70 milionů korun. V příštím roce díky výtěžku z hazardu olomoucká radnice zvýší příspěvky na kulturu o 40 procent a sportovní kluby získají oproti letošnímu roku o 90 procent více peněz. V oblasti cestovního ruchu činí navýšení dotací 140 procent.

Část peněz půjde i na provoz městské knihovny, který vychází přibližně na 18 milionů korun a dosud jej dotoval stát, ale v příštím roce musí provoz hradit město. Město Olomouc má pro knihovnu vyčleněno 16 milionů a radní nevyloučili, že některé pobočky budou kvůli nedostatku peněz zavřeny.